2015.március.09-13.
V. évfolyam 10. szám

Az ECB Q€ programja vitte a hátán az európai piacokat. A DAX 4%-os heti emelkedés után, közel áll már a 12 000-es szinthez, amit a legoptimistábbak is csak év végére vártak:

Amerikában kicsit más a helyzet. A jövő szerdai (március 18.) FED ülés előtt meglehetősen borús a kép:

Jól látszik az alábbi grafikonon, hogy milyen jelentős mértékben szakadt el egymástól a 3.hete csökkenő amerikai részvénypiac és az európai:

A Financial Times adatai szerint a részvénypiac szereplői egyértelműen Európát részesítik előnyben, eddig az idén 35,6 mrd EUR nagyságrendben érkezett friss tőke az európai részvényalapokba és 33,6 mrd USD hagyta el az amerikai hasonló alapokat.
Ettől még az EUR vidáman gyengül, már 1,05 alatt is járt az EURUSD árfolyam, pedig az átáramló tőke nagy része EUR keresletet kellett, hogy gerjesszen:

Kivételesen vessünk egy pillantást a világ összes részvényindexét egyesítő Blooomberg mutatóra, amely ezen a héten megközelíteni látszik az utolsó válság előtti szintet:

Mitől borúsabb az amerikai hangulat, mint ahogy ezt megszoktuk már egy jó ideje?
Nos, mintha most eljutott volna az elemzőkig és a közvéleményig is az a néhányak (köztük jelen hírlevél is) által már hónapok óta szóvá tett tény, hogy az úgynevezett „lassú kilábalás” nagyon gyenge lábakon áll. A munkaerő piaci adatoktól eltekintve az összes szintetizáló mutató gyengélkedést jelez, íme:

ECRI: Economic Cycle Research Institute. Az 1920-tól jegyzett intézet a gazdasági ciklusok természetét kutatja. Mára minden nagyobb gazdaságról folyamatosan jelentet meg értékeléseket, a legismertebb mutatója az USA vezető makro adataiból képzett index, amelyet hetente publikál az ECRI.

A legutóbbi (csütörtök, március 12.) igen kellemetlen meglepetést a kiskereskedelmi forgalom csökkenése okozta, mert februárban 0,6%-kal volt alacsonyabb a forgalom, mint januárban (várt adat: +0,3%; januári: -0,8%), a folyamat pedig már-már a válság előtti képletet mutatja, a következők szerint:


Grafikon nélkül is világos, hogy az inflációs várakozások szempontjából igen érdekes adat, hogy februárban éves és havi bázison is csökkentek a termelői árak, egyedül az energia és élelmiszer áraktól megtisztított index tudott éves bázison pluszban, 1%-on maradni (várakozás: +1,6% januári: +1,6%). Az árindexek eredményeit azért is figyeli a piac árgus szemekkel, mert a FED egyik fontos célja az infláció 1,8% körüli szinten tartása, amivel a klasszikus iskola szerint teljesen ellentétesen hat a beígért alapkamat emelés. A deflációra utaló adatok jól megkavarták a közvéleményt, amely már így is totálisan tanácstalan az alapkamat emelés várható következményeit illetően. Egy felmérés szerint (Torsten Sløk, a Deutsche Bank-tól, forrás: Big Picture) szélsőségesen komoly különbség van a várakozásokban. A tanácstalanság oka a kamatemelés nyilvánvalóan csökkenő megalapozottsága, valamint a 7 éves mesterséges pénzbőség teremtés miatti kiszámíthatatlan reakció-tér.

A „jókedvet” fokozandó elterjedt az a szemléletes grafikon is (a Nobel díjas R. Schiller számításai alapján) , amely szerint 2014 előtt utoljára, úgy 110 éve fordult elő, hogy 6 egymást követő évben emelkedni tudott az USA meghatározó részvényindexe:

A fentieket gyönyörűen leképezte péntek estére a Michigan fogyasztói hangulat index, amely 91,2-es eredményével messze elmaradt a várt 95,5-ös értéktől.

A jövő szerdán esedékes FED kamatdöntő ülést ezek után a szokásosnál is nagyobb figyelem kíséri, mert ha még el is marad a kamatemelés, aktuális lesz a FED értékelése a gazdaság teljesítményét illetően.

EURÓPA

Hétfőn elcsitultak a görög dráma eszkalálódásának félelmei. Az Eurogroup ülésén a német tamáskodás ellenére egy ideig megmentették az új görög kormányt a heteken belüli fizetésképtelenségtől, cserében az mindent megígért egy új reformprogram kereteit illetően. Vagyis egy darabig még befért a szőnyeg alá a kérdés, ami bármikor előrántható, ha erre van szükség az európai bika megfékezéséhez.

Az USA fokozta a katonai jelenlétet az ukrajnai konfliktusban: tankokat és drónokat küldött a térségbe, de az a piacot nem igen foglalkoztatta. Egyesek bedőltek a találgatásoknak, hogy a kommunikációs csatornákról néhány napra eltűnt orosz elnök egészségi állapota megroggyant volna, de a cáfolat már a hétvégén megjelent a képernyőkön, szó sincs róla, hogy Putyin kivonta volna magát a konfliktusból.

Az EU januári ipari termelése 1,2%-kal volt magasabb a 2014-esnél, ami pozitív adat, mivel csak 0,1%-os bővülésre számítottak. Ezt kicsit árnyalja csak, hogy a havi bázison kimutatott 0,1%os csökkenés januárban még nem aggodalmas, még akkor sem, ha +0,2%-ot vártak az elemzők.

Természetesen az európai részvény és kötvénypiacot rendesen fűtötte a március 9-én, a sok ígérgetés után végre ténylegesen elindított ECB-s pénzpumpa. Az első héten tovább csökkentek a kockázatos déli államok kötvényhozamai, és amint a hírlevél bevezetőjében bemutattuk, a DAX eszeveszett mértékben emelkedett, az EUR pedig nagyjából a DAX-nak megfelelő ütemben gyengült. A szakma széltében-hosszában próbálja értelmezni, magyarázni a negatív kamat kérdést, a kötvénypiac ellentmondásos helyzetét, de mind hiába, „…a karaván halad….”

EGYÉB:

  • A hivatalos kínai infláció 1,4%-os értéke kedvezőbb lett a vártnál. Ettől még a kínai törvényhozás is megígérte a hétvégén az egész világnak, hogy ha a GDP növekedés veszélyeztetné a tervezett 7% (2014: 7,5%) elérését, azonnal hatásos stimulusokkal fogják élénkíteni a kontinensnyi gazdaságot.
  • A japán GDP-t átszámolták és kiderült, hogy az eddig sikerként elkönyvelt 2014-es  2,2%-ot 1,55-ra kellett mérsékelni. Az abenomics tervhivatalában most főhet a feje az illetékeseknek, mert a világ legagresszívabb pénzpumpájának ellenére sincs meg az elvárt teljesítmény növekedés.

ARANY:Az arany ára együtt esett (1148-ig) az USD erősödésével, és megközelítette a 2014. novemberi mélypontját (1130). Az elemzők szerint a világ totális infláció-mentessége áll a háttérben, ugyanakkor többen megjegyzik, hogy a FED szerdán elintézhet egy nagyobb emelkedést is.
MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

„A római utcákon fölállított vizeletgyűjtő edények tartalmát a cserzővargák használták föl munkájuk során. Vespasianus császár (69–79) megadóztatta az edények tartalmának eladásából származó pénzösszeget. Fia, Titus, aki később szintén Róma uralkodója lett, apja szemére vetette, hogy miféle jövedelemből akar hasznot húzni. A császár állítólag ekkor mondta fiának a sokat idézett aforizmát, hogy a pénznek nincs szaga.” (Németh György)
Nos, Magyarországon ezt is sikerült megcáfolni, és igenis nálunk lett szaga pénznek. Jó kicsit más dimenzióban, mint itt fentebb, politikai szaga lett. Kiderült a héten, hogy vannak ilyen-olyan szagú bróker cégek. Amelyik nagyon büdös a benne forgó/eltűnő pénz eredetétől, nos, azt felszámolják. Közben rengeteg kisbefektető siratja a nehezen összerakott (szagtalan) pénzecskéjét, kevesebb nagyobbacska befektető rémülten rohangál ügyvédtől képviselőig, az igazán nagyok meg már rég nagy ívben elkerülték a büdösnek tetsző helyeket. Közben a politikusok azonosítják pro és kontra a szagot, kenik egymásra a … a pénz eredetét.

Hétfőn éjszaka terjedt el a hír, hogy a Questor kötvényekkel is baj van, a cég ígérete ellenére nem vásárolja vissza az értékpapírokat. Kedden már hatalmas dühös sorok álltak a Questor irodák előtt, aki bejutott, az kapott egy ígéretet, hogy majd a cégcsoport eszközeinek értékesítéséből esetleg visszakap valamit. Péntekre már a BEVA is csillantott némi reményt a többségében kisbefektetői kört érintő embereknek.

Az MNB-s villámellenőrzések következtében egymás után jelentek meg a piac egyéb szolgáltatói szereplőinek piac-nyugtató tisztasági nyilatkozatai. Jelenleg úgy látszik, hogy a kedélyek kezdenek megnyugodni, nem fog összeomlani a 2014 december végi adatok szerint közel 26 000 milliárd forintot (Forrás: MNB) kezelő magyar befektetési piac, mindössze 1%-át érintette (eddig) a csődhullám.

A csütörtöki aukción, az európai trendekkel összhangban, tovább csökkent az éven belüli lejáratú állampapír-hozam, tehát mind olcsóbban tudja megoldani az állam a hitelfinanszírozást. Az elmúlt 15 hónap hozamcsökkenését látjuk a Privátbankár kiváló grafikonján:

Az EU két komoly figyelmeztetést is adott Magyarországnak, bár ezek valós súlyát még nehéz volt kimazsolázni a média-zajból:

  • Elterjedt a hír, hogy leállíthatja az EU a Paks II. programot. A cáfolatok szerint az egyoldalú beszállítói veszélyre hívták csak fel a figyelmet Brüsszelből.
  • A reklámadót szabályozó törvénnyel is gondja van az EU-nak, a törvény előtti egyenlőség elvének sérülése miatt.
A HUF-ot nem viselte meg különösebben sem a bróker-botrány, sem az EU-s üzenetek, a hét közepéig a keddi leggyengébb pontról (309 EURHUF) 2%-ot erősödött, majd a péntekre elromlott hangulatban egy százalékos gyengüléssel zárta a hetet.

Budapest, 2015.03.16