Csak szómágia (2015.02.02)

Hírlevél 2015.jan.26-30.
V. évfolyam 4. szám

A görögök fenyegetései és ígérgetései sem tudták felülírni az ECB múlt heti (2015.01.22.) pénzbőség teremtő bejelentéseinek hatását. A szerdai FED-kommunikáció azért Amerikában már hatott. Mindhárom esetben „csak szavak” azok, amelyek a média szűrőjén át így vagy úgy befolyásolták a napi mozgásokat. Míg az USA visszafogottan csökkenget, addig Európa csúcsra jár, laza +15%-kal az év elejétől.




Forrás:ArivaEURÓPAA görögök annyit nem jelentettek a piacnak, hogy éppen hétfőn, a vasárnapi választások eredményét követő első napon javított történelmi rekordot a DAX. Ettől még persze a sajtó tele volt mindenféle görög előrejelzéssel, és az is tény, hogy a hétfői csúcsot már nem tudta a héten megjavítani a DAX, így a pesszimisták azt állapították meg, hogy a görögök minimum kifogták a szelet az ECB-s vitorlából. Kedd estig az EUR még erősödni is tudott, de szerdától már az elmúlt 8 hónapban megszokott lecsorgást láttuk.


Forrás:ARIVA

Az új görög kormány kapcsán az alábbiak a legfontosabb kérdések:

  • Kiszállnak, vagy sem az EZ-ból (Euro zóna)?
  • Csak idén a betétállomány 10%-a hagyta el az országot, a bankok részvényei 30% körüli eséssel reagáltak az eredményre, nagy kérdés, hogy 2012 novemberéhez hasonlóan ismét einstandolnak a bankbetéteken?
  • Sikerül-e a görögök bizalmát visszacsempészni a bankrendszerbe, mert jelenleg a betétmentés mellett megugrott az aranyérmék iránti kereslet is, ami már-már pánikot is jelezhet?
  • Meg tudnak-e állapodni majd a németekkel és az ECB-vel a tartozásállomány kezelésének kérdésében?
  • Az elhíresült és nyilvánvalóan megbukott „Trojka” programot sikerül-e életképes gazdaságpolitikával lecserélni?
Most ezek még csak kérdések, a válaszok még váratnak magukra annak ellenére, hogy az EU-görög tárgyalások első fordulója lezajlott pénteken. Itt az derült ki, hogy a jó hangulatú tárgyalásoknak néhány biztos konklúziója mégis csak akadt:
  • Szemfüles operatőrök megörökítették, amint távozóban az EU-t képviselő vezető,  Jeroen Dijsselbloem egy ügyetlen kézfogással azt mondja az új görög pénzügyminiszternek (Yanis Varoufakis), hogy „…éppen most végezte ki a Trojkát..” Erre a szakértői válasz mindössze ennyi volt: “Wow”

Forrás:Zerohedge
  • Az is látszott, hogy eddig még eszük ágában sincs a görög vezetőknek megnyugtatni a kedélyeket, a végszó például így hangzott: ”…ha úgy tetszik, nem célunk tárgyalni az EU bizottságaival.Köszönöm.”

A kicsit bulvárosra sikeredett befejezésnek elég sok értékelése jelent meg a hétvégén, amelyek összefoglalását ez adja: Nem eszik olyan forrón a kását, még változhat az újdonsült radikális politikusok véleménye.A német állampapírok hozama soha nem látott mélységben tanyázik:

A téma jelentőségét az adja, hogy mind többen hívják fel a figyelmet arra, hogy a kötvénypiac már irracionális szinten értékeli az állampapírokat, vannak, akik már a „tulipán buborék” méreteit és lelkiállapotát idéző mozgásoktól tartanak. (Tulipán-őrületről itt (is) olvashat az érdeklődő, a 615. oldaltól)

Az EU deflációs félelmei mit sem enyhültek, a januári előzetes számok szerint a fogyasztói árindex -0,6% lett, éves bázison. A német, éves bázison számított import ár index -3,7%-on állt meg decemberben, dacára a rendkívül gyenge EUR-nak, köszönhetően az energiaáraknak.

11,5%-ról 11,4%-ra csökkent az EU összevont munkanélküliségi rátája.

USA és egyéb

Szerdán FED kamatdöntő ülés volt, amelyet követően a szokásos sajtótájékoztatón elhangzottak elbizonytalanították a befektetőket. A biztosra vett júniusi kamatláb emelés ellenére a bikkfanyelven kiadott tájékoztatót átértelmezte a piac, a következők szerint:

  • kamatlábemeléssel kapcsolatos „türelem kifejezés”: A FED biztosan nem emel még 6 hónapig, így azután biztonságos állampapírt venni.
  • A munkanélküliségi és inflációs (2%) „célokkal” kapcsolatosan: A csökkenő inflációs kilátások csábítani fogják az amerikai állampapír vásárlókat, amihez dollárt kell venniük. Vegyünk tehát dollárt, mert tovább fog erősödni…
  • A gazdasági kilábalással kapcsolatos interpretáció ez volt: Ajaj, a FED talán elégedetlen a gazdaság helyzetével a kiváló munkanélküliségi és javuló inflációs adatok ellenére. Kezdjünk eladni részvényeket, a legjobb volna EUR-ban olajat venni!
Szóval, mintha Yellen FED elnök kicsit ráijesztett volna a gyengébb idegzetű befektetőkre.
Forrás: Getty ImagesA FED után a GDP adat hozta pénteken az amerikai pofont: Az utolsó előzetes szerint még 5% volt a negyedik negyedéves dinamika, aminek újraszámolásával 3,3%-ra számított a piac, nos, ebből végül soványka 2,6% lett.

Mindeközben a hangulati mutatók hatalmas javulásban vannak az USA-ban. A legtöbbet citált Michigan fogyasztói hangulat index így fest aktuálisan, a hosszú távú kontextusba helyezve:

Az USA-ban is vészesen csökkennek a kötvényhozamok, ezen a héten a 30 éves lejáratú állampapír állított be történelmi mélypontot. A már említett „tulipán-őrületet” ennek kapcsán azért emlegetik, mert a beígért alapkamat emelés és elvárt 1-2%-os infláció következtében a kötvényhozamoknak emelkedniük kellene.Az egyik legfontosabb hangulati index, a hivatalos feldolgozóipari  beszerzési menedzser index ismét 50 alá esett Kínában (49,8 , a várt: 50,2). 2012-ben volt utoljára a lélektani 50-es érték alatt az adat.

Az orosz jegybank 17%-ról vágott 2%-ot az alapkamaton. Valószínűleg elkapkodták ezt a döntést, mert az átmenetileg erősödő rubel rossz néven vette és ismét vészes gyengülésbefogott. A 28-án megtartott, idei második állampapír aukció is csődöt vallott: még a meghirdetett tőkebevonás felére sem volt elég jelentkező.

Forrás:ARIVAARANY

A hét első három napján az arany csak kóstolgatta az 1280-as szintet, majd csütörtökön simán vitte, de a pénteken elromlott részvénypiaci hangulatban a teljes csütörtöki esést visszahozta az árfolyam. A fordulat a 200 napos mozgóátlag érintésével történt.

Forrás:ARIVA

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Az MNB nem vágott az alapkamaton, bár egyre több elemző jelzi, várható a további kamatcsökkentés. Maradt a 2,1%.

Kedden, még a Monetáris Tanács kamatdöntő ülése előtt megtartott DKJ aukción a három hónapos lejáratú értékpapírok 1,69%-kal keltek el a piacon. A csütörtöki 12 havi DKJ aukción másfélszeres lefedettséggel 1,63%-kal mentek el az állampapírok. A tartósan és jelentősen az alapkamat alatt járó rövid-hozamok, a rövidebb lejáratú értékpapír magasabb hozama, arról tanúskodik, hogy már a magyar kötvény-piacon is szokatlan folyamatok alakítják az árfolyamokat.

A munkanélküliségi ráta decemberben kijavította a novemberi kisiklást (nőtt 0,1%-ot), ismét 7,1% a hivatalos magyarországi adat.

Az IMF menetrend szerinti látogatást tett Budapesten. Fokozatos költségvetési szigorítást, az ágazati különadók fokozatos kivezetését és a bankadó csökkentését is javasolják a Nemzetközi Valutaalap szakértői.

A hétfőn pár óra hosszát Budapesten vendégeskedő Angela Merkel kiemelkedő eseménye a magyar diplomáciának, piaci hatásra azonban nem számítanak az elemzők.

A HUF kicsit gyengült a múlt heti 310 alatti szintjéhez képest, rövid ideig 313 fölött is láthattuk. A 310-es érték ezen a héten 5-ször is megállította az erősödést.
Forrás:ARIVA

Budapest, 2015.02.02.