Csúcsra jár a huhogás, meg a piac (2015.03.21)

Hírlevél 2015.március.16-20.
V. évfolyam 11. szám

Ez a hírlevél majdnem +18, mert feltételez némi ismeretet a befektetések világából. Mégis arra kérem a laikus új olvasókat, hogy ne veszítsék kedvüket, ha elsőre nem világos mindig és minden. Tapasztalataim szerint néhány hónap után az érdeklődő laikusok is találnak örömet és leginkább információt a Hírlevél olvasásakor. A magam részéről a következőkben azzal igyekszem segíteni, hogy a fontosabb összefüggések korábbi kifejtéseire linket adok majd.  Aki pedig úgy érzi, kérdezne vagy vitatkozna, hát ne fogja vissza magát!
A mögöttünk hagyott héten a részvénypiac, amelyik eddig az ECB-s (Európai Központi Bank) pénzpumpa sodrására számítva Európát támogatta az elmúlt 3 héten, most irányt váltottA DAX 3,5%-ot esett a hétfői 12 222-es történelmi csúcsáról, és csak csütörtök estétől tudott megvigasztalódni +2,2%-kal péntek estére. Mindeközben Amerika 3 hét csökkenés után a FED bódító szavaira jól kalkulálva egyenletesen emelkedett, összesen 3,4%-ot.


Forrás:Ariva

De nem csak a DAX talált csúcsokat ezen a héten. Az amerikai IT világ részvényeit magába foglaló NASDAQ a 2000-es év után most, ezen a héten tudott először a 4500-as lélektani határ közelébe kerülni.

 


Forrás:Ariva

A londoni 100 legnagyobb cég részvényeit reprezentáló FTSE100 is soha nem látott, lélektani határon kelt át pénteken:

Forrás:Ariva

Mindeközben Amerikában….

  • A hét kiemelkedő eseménye a FED szerdai kamatdöntő ülése volt, a következő információval:
    • A „türelem” kifejezés eltűnt a kamatemeléssel kapcsolatos attitűdből. Majd később a sajtótájékoztatón Yellen már azt magyarázta, hogy van itt még türelem.
    • A gazdaság visszafogott teljesítmény növekedését továbbra is a munkaerő piaci adatokra alapozza a FED.
    • A 2015-ös GDP növekedést 2,3%-ra vágták vissza (decemberben még 2,6% volt a becslés.
    • Az infláció visszaesésére nagyon odafigyelnek.
  • A piac reakciója: venni kell mindent (részvényt, kötvényt, aranyat, olajat stb) és eladni az USD-t.
  • Szerdán azután, rövidtávon valóságos dollár összeomlást láthattunk a FED üzeneteknek köszönhetően, íme:

Forrás:Zerohedge
  • USA kormányzati körökből máris megszellőztették a még nem hivatalos álláspontot: a két legnagyobb jelzálog hitelező banknak (Fannie & Freddie) lehetséges, hogy újabb adófizetői pénzből finanszírozott kisegítésre lesz szüksége a közeljövőben. Akárcsak a megboldogult 2009-es évben…
  • Obama elnök kezet rázott az ukrán miniszterelnökkel, és USA garanciát ígért a rövidesen kibocsájtandó ukrán állampapírok mögé.
  • A szakértők sorban figyelmeztetnek a túlfűtött piacra. Itt csak egy nagyon gyors összegzésre van lehetőségünk:
    • A visszavonuló dallasi FED tag, Richard Fischer: „A piac hiper-túlfűtött, komoly korrekció érkezik. A FED-függő befektetők nem várhatják majd el Janet Yellen-től amikor eljön az összeomlás, hogy megmentse őket, ez egyszerűen képtelenség.”
    • Ed Yardeni (közismert szakértő, befektetési publicista): ”Ez már nem a befektetésről szól, az összes piac manipulált.”
    • Albert Edwards (BIS – Az USA nemzetközi kereskedelmet bonyolító nagybankja): ”Már túl késő, nem lehet elkerülni a következő krízist!
    • Lawrence Alan Kulow (imert USA konzervatív közgazdász): „Igen ez mind manipuláció, de pofa be és élvezzétek!”
  • A sok szó után néhány szám is a riogatáshoz:
    • Ezen a linken megtekinthetik, hogy melyek azok a gazdasági mutatók, amelyeknél az aktuális állapot lényegesen gyengébb, mint az előző válság kirobbanása előtt volt.  Itt csak a szegények támogatására fordított USD milliárdok megugrását mutatjuk meg:
  • Több szakmai oldal is felvetette, hogy a bóvli kötvények hozamai mintha többet tudnának a részvénypiacról, mint gondolnánk. Hónapokkal korábban kezdenek el csökkenni, mint a részvényárfolyamok és napjainkban mintha a 2007-2008-as koreográfiát látnánk ismét. Azzal a különbséggel, hogy mára már gátlástalanul nyomják a pénzt a jegybankok:
  • Végül egy figyelemre méltó jelenség: A pénteki kereskedési nap utolsó perceiben bő 2%-ot esett az Apple árfolyama. Mint az egyik legnagyobb forgalmú részvény, a DOW újdonsült tagja, igencsak célpontja az automata kereskedésnek és egyéb manipulációknak. Minden hónap 3. péntekjén (ilyen volt a 20-ai is) hagyományosan rengeteg opció zárul, és óriási jelentősége van a részvény záró árfolyamának. Nos, forrásunk szerint (Zerohedge) csak az opciós piacon kb 10 millió USD-t veszítettek azok, akik kicsit magasabbra várták az árfolyamot, és persze valaki jól keresett… Íme az árfolyam mozgása ezen az érdekes napon:


Forrás:ZerohedgeMINDEKÖZBEN EURÓPÁBAN:

 

Az ukrán-orosz konfliktus mentén fokozatosan halmozódnak a fegyverek a térségben. Svédország katonai erőket vont össze egy Balti-tenger-i szigeten, az oroszok atommal fenyegették meg Dániát, a balti kis államokban egyre nagyobb a feszültség, a lakosság tehetősebb része menekíti amit tud, az EU kiterjesztette az orosz-ellenes szankciókat, a NATO folyamatosan tölti fel a térségi bázisait emberi és fegyveres erőforrásokkal.

Szerdán (2015.03.18) Frankfurtban zavargások voltak az ECB új székházának (46 emelet, 1,3 milliárd EUR) avatása alkalmából. Könnygáz és vízágyú bevetése ellenére is csak nehezen tudták a mintegy 6000 főből álló tömeget szétverni. 350 tüntetőt előállítottak, 80 rendőr sérült meg az összecsapásokban.

Hétvégén a görögök kijátszották a náci kártyát. A hiteltörlesztési huzavonában oda jutottak, hogy a görögök úgy látják, a II. világháborúban éppen eleget szenvedtek a németektől ahhoz, hogy most a németek engedjenek a hitelekből. 1944-ben egy 2000 lelket számláló falu lakosságából 218 lakost, köztük gyermekeket és nőket végeztek ki a náci megszállók, az ellenállás megtorlásául. Most az új görög kormány a görög háborús áldozatok életének árát manifesztálja a gazdasági tárgyalásokban. Óriási hullámokat vetett Németországban az új fordulat. A Der Spiegel szombaton olyan címlappal jelent meg, amit rövid időn belül lecseréltek. (A montázson Angela Merkel II. világháborús német tisztek karéjában úgy néz körül az Akropoliszon, mint Alice Csodaországban.) Az egyre inkább a popularitás felé tolódó görög érvelés hátterében ott húzódik a tárgyhetünkben világszerte tárgyalt tény: A nagy megszorítások közepette a szegény görögök 86%-át veszítették el a bevételeiknek, a gazdagok viszont „csak” 17-20%-nak intettek búcsút. 
A görög bankrendszer nem bír el egy újabb betétkivonást, decembertől március közepéig 22 milliárd EUR-t vettek ki az emberek a bankokból, és ennek a pénznek közel a fele állítólag a matracok alá vándorolt.

Az európai negatív kamatszint, és az ellaposodott kamat-görbe (egyre kisebb a relatív különbség a rövid és a hosszú lejáratú kötvények hozama között) csodás interaktív ábrázolásban tekinthető meg a New York Times oldalán az amerikai és a japán kamatokkal egyetemben. Ízelítőül:

Forrás: The New York Times

ARANY

A szerdától megindult emelkedés 1190-ig vitte az árfolyamot, ami 4%-os elmozdulást jelent long irányban. A február elején elhagyott 200 napos mozgó átlag még jelentős, 5%-os távolságra van az árfolyamtól, így bőven nyílik tér az emelkedésre. Csütörtökön némi hezitálással az árfolyam áttörte a január 20-a után indult rövidtávú csökkenő trendet.

Forrás:Ariva

Az ausztrál ANZ bank ezen a héten megjelent elemzésében arra a következtetésre jutott, hogy az ázsiai fizikai arany kereslet előbb-utóbb megtöri majd a „papír-arany” ellenállását, és hosszú távon a nemesfém árának emelkedésére számítanak az alábbi trend szerint:


Forrás:ANZ

EUR/USD

Az EUR nagy erősödését nyilvánvalóan az USD rohamos gyengülése okozta. AZ ECB továbbra is a gyenge EUR-t preferálja, így a szerdai erősödést csak a FED szavainak értelmezése körüli bizonytalanság okozta.


Forrás:Ariva

Egy érdekesség a  Streettalk-live oldaláról: amikor markánsan erősödik az USD minden devizához képest, akkor jellemzően emelkedik a vállalati csődök száma, különösen a fejlődő piacokon:

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a HUF árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

A piac rendesen hozzászokott a politikai csetepatékhoz és az állandóan napirenden tartott korrupciós ügyekhez, így nem kavart vizet sem a vasárnapi zárva tartás, sem a NAV vezetői körüli média-hangzavar.

A kedélyeket rendesen borzolja, hogy a Questor kötvényeket kibocsájtó cég hivatalos csődbejelentése nem jelent meg a Cégbíróságon, totális a káosz a kifizetési esélyeket illetően.
Az építőipar rendelésállománya 20%-kal csökkent január végére.

Az OTP célárait a jelenlegi értékének közel a duplájára emelte a JP Morgan, amire nagy vételi nyomással reagált a piac.

Pénteken az S&P javított Magyarország adós-besorolásán. Ezzel a lépésével csak odáig emelte az országadósság minősítését, ahová a többiek is sorolják Magyarországot: egyetlen kategóriával a befektetésre ajánlott szint alá.

A kedden (2015.03.24.) esedékes MNB kamatdöntő üléstől az elemzők a jelenlegi alapkamat (2,1%) 20 bázispontos csökkenését várják.

A HUF békésen erősödött egész héten, a hétfői 306-os indulóról 301,3-ig is javult az EUR-ral szemben.

Budapest, 2015.03.22.