Részvénypiac = rabszolgaság?

Igen! A Business Insider érdekes gondolatokat vetett fel a héten, amelyeket itt most azért (is) mutatok be, mert az általam racionálisan kiszámíthatatlannak, érzelmileg meg félelmetesen veszélyesnek tartott részvénypiac buktatóiról szólnak, a számok nyelvén – összeesküvés elméletre hajazó szószátyár érvelés helyett.

 

Nézzük tehát, miért is rabszolgaság? Mert ha valaki nem automata kereskedő (HFT), és nem amúgy kosztolányisan „aludjunk rá 20 évet” stílusban nyomja, akkor igencsak a géphez, piachoz kell, kötve legyen, ha legalább az indexek eredményeit el akarja érni. A J.P. Morgan kutatásai szerint sok esetben akkor omlik össze egy-egy részvény stratégia (alapoknál ETF-ben), amikor a tőkemozgás következtében kénytelen kelletlen kimaradnak azok a kritikus napok a kereskedelemből, amikor nagyot dobbant a piac. A 2013-ig eltelt 20 év alatt ez az összefüggés így működött:

 

 

Vagyis aki minden nap a placcon volt, évi 9,6%-ot tudott felmutatni, aki kimaradt mondjuk a 20 legjobb napból évente, az már csak a harmadát kereste a non stop rabszolga teljesítményének.

 

 

 

Egy másik nagy tanulság: rendszerint azokban az években is előfordulnak jelentős, veszélyes bukó időszakok, amikor az éves hozam egyébként kiemelkedő teljesítményt produkál:

 

 

Vagyis aki csak egy kicsit is mellényúl, emelkedő, jó hangulatú piacon is sokat bukhat.

 

A befektetők tömegei még mindig magas árfolyamszinteken vásárolnak és a mélységes mélyekben adnak el, (különben miből is keresnének a nagy profik? – a szerk. kérdése):

 

A következmény? Az átlagos összetétellel kereskedő átlagbefektető eredménye messze elmarad a különböző eszközosztályok vagy ágazatok eredményétől. A számok önmagukért beszélnek:   

43-ból mindössze 3 osztály tudott gyengébben szerepelni az átlagos befektetőnél. 

 

 

 

 A hét eseményeiről:
A Streettalk sem ma csatlakozott a részvénypiaci aggodalmaskodók csapatához. Ezen a héten 5 dologra hívta fel a figyelmet:

 

  1. A pénzpumpák által felfújt hihetetlen méretű pénzkínálat oda (is) vezetett, hogy a piac eddig meglehetősen szélsőségesen különböző szereplői elkezdtek egyformán viselkedni. A statisztikusok a korrelációt alkalmazva tudják kimutatni, ha számszerűsíthető jelenségek változása között kapcsolat van. Amikor a korreláció +1 , akkor nagyon szoros a kapcsolat, ha 0 akkor nincs kapcsolat, ha pedig -1, akkor szoros, de ellentétes irányú mozgással írható le a kapcsolat. Nos, az alábbi grafikon nagyszerűen mutatja be, hogy kéz-a-kézben jár a 2008-as válság után a piaci szegmensek jelentős része, ami csak a kockázatot növeli – nincs hova menekülni, ha baj van.

 

 

  1. Sok szó esik a jelentési szezon előzeteseinek és tény adatainak viszonyáról. Többször volt többünknek az az érzése, hogy az előzetesek csak arra jók, hogy még jobban manipulálható legyen a nagyközönség. A Streettalk grafikonja most azt mutatja be, hogy azért akár hasznát is vehetjük az ide vonatkozó információnak is. Nagyon úgy látszik, hogy a 3. évezred válságaiban egy ritmusban változtak a dolgok! Amikor a tény és jelentett hozam szint csökkenni kezdett a részvényeknél, néhány negyedévre rá jött a krach is, esni kezdett az egy részvényre jutó forgalom is.

 

 

  1. Üdvözlet a Kaszinóban! Legalább 4 helyen láttam magam is ezeket az igen csak kemény szavakat: A Zero Hedge hozta nyilvánosságra, hogy „5300 milliárd nagyságrendben forognak a piacon olyan állampapírok, amelyek hozama jelenleg negatív….. Ami azt jelzi, hogy bizony ez nem szól másról, mint a pénzügyi rezsim változásáról. Nem maradt már olyan piac, amelyet más szavakkal lehetne illetni, mint: csak egy tomboló kaszinó, amelyet megfertőzött a jegybankoktól gátlástalanul hipnotizált tömegek őrülete.” Kemény szavak, de mind többen azonosulnak vele.

 

 

 

  1. A jelentési szezonról is akad egy kifejezetten baljóslatú grafikon. Amennyiben a szezon kezdetétől eltelt 20 nap után több, mint 20 cég jelent osztalék csökkentést (akárcsak most), úgy a tapasztalati adatok szerint a privát szféra bajban van:

 

 

  1. A kamatok alázata és a részvények arroganciája. Michael Lebowitz ezzel a címmel sok olvasót talált meg világszerte a Zero Hedge oldalán. Mondandójának esszenciája: az alapkamat minden célnak történő alárendelése ciklikusan csökkenő GDP növekedést eredményezett 1950 óta, miközben a részvénypiac a sokszorosára duzzadt:

 


A fejlett világ államkötvényeinek zuhanó hozama mindig is az „okos tőke” menekülését jelezte. A 10 éves állampapír hozamok éppen úgy csökkennek, mint 2008-ban, íme :

 

 


Forrás:FRED

 

Egyébiránt Amerikában a részvényindexek csúcsokat döntöttek, a NASDAQ 15 éves maximumát haladta meg a héten. A kínai tőzsdeindex 9 hónap alatt duplázott, és még rátett további 145-ot. A német index láthatóan a kifulladt €QE és a görög nyomás alatt nyögve nem javított csúcsokat a héten:

 




Forrás:Ariva

 

Természetesen voltak makro adatok, geopolitikai események, amelyek régebben még egyáltalán nem a csúcsok felé vitték volna a piacokat, de amint ezt fentebb láthattuk, most bolond szelek fújnak, ki tudja meddig és mikor jön majd egy tisztító erejű orkán, ami helyre rázza a törvényszerűségeket.FONTOSABB MAKROK:

 

  • A kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index (HSBC verzió) ismét az 50 alatti veszélyzónában: 49,2 (várt:49,6)
  • Ugyanez Európában 51,9 (várt:52,2)
  • Európai szolgáltatási beszerzési menedzser index: 53,7 (várt: 55,4)
  • A közlekedési cikkek nélküli befektetési eszközök megrendelésének változása az  USA-ban márciusban: -0,2% (várt:+0,4%); ugyanez a teljes megrendelés állományra: +4% (várt +1,4%)
  • 1,7%-kal csökkentek a német termelői árak márciusban, és csökkent a ZEW gazdasági hangulati index is.
  • Görögország tovább billeg a csőd szélén, megoldás még nem igazán dereng.

 

AZ IGNORÁLT GEOPOLITIKA:

 

  • Észak Korea megszellőztette: akár el is érheti rakétáival Amerika bármely pontját. Persze inkább nem hiszünk nekik, de a borzongás érzése már megvan.

 


Forrás: MarketWatch

 

  • Az Észak-Afrikából irányuló menekült áradat egyre nagyobb mértékben válik kezelhetetlenné. Az idén 10-szer annyian fulladtak a Földközi tengerbe a menekülők közül, mint egy éve. Az EU rendkívüli vezetői fórumán a szokásos szócséplés és néhány konkrét ígéret hangzott el. Talán kevesebben halnak majd bele a nagy szökésbe, mint eddig, de a kiszolgáltatott ember-áradat státusa továbbra is teljességgel megoldatlan Európában. Nehéz megállni, hogy ne lássunk modellt az egyéb együttműködési, probléma megoldási szituációkkal. Konkrétan: ha nem képes Európa minden nációja kezelni a menekülő afrikaiak problémáját, akkor hogyan lesz képes egy újabb gazdasági válság helyzetben önmaga európai bőrét megmenteni?

 

EURUSD:Az EUR erősödni tudott a héten, de nem jelent meg semmilyen új tendencia, érdemleges változás a devizapár mozgásában. Amennyiben az árfolyam meghaladná az 1,1-es szintet, úgy akár fordulatra is gyanakodhatnánk, de ettől még péntekig messze jártunk.

 

Forrás:Ariva

 

ARANY:

 

Ezen a héten az arany lazán besuhant az 1200-as szint alá, csak a hét zárása fogta meg az árfolyam esését 1175-nél.

 


Forrás:Ariva

 

Az arany most nem foglalkoztatja különösebben az elemzőket, néhány cikket csak a címe alapján ezért érdemes megemlíteni:

 

  • Kína az aranyat használja a globális gazdasági erejének növeléséhez (Epoch Times)
  • Aranybányászat: Kiugrás a bennfentes vásárlásokban és fejlődés a profit szinteken (Pater Tenebrarum)
  • Miért halmozza fel a J.P.Morgan a történelem legnagyobb ezüst készletét? (Michael T. Snyder). S a válasz egyetlen grafikonban:

 

Forrás: Seeking Alpha

 

MAGYARORSZÁG

 

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

 

 

 

  • Történelmi mélyponton a magyar alapkamat az MNB keddi döntése után: 1,5%
  • A bruttó bérek 3,4%-kal emelkedtek februárban éves bázison (január: 4,1%)
  • Az EU aláírta az orosz-magyar nukleáris üzemanyag szállítási szerződést.
  • Jövőre 1%-kal, 15%-ra csökken a személyi jövedelemadó, máris módosult a 2015-ös költségvetés, 2020-ra 3%-os munkanélküliségi rátát tervez a kormány.
  • A Moody’s régiós elemzése szertefoszlatta a felminősítési reményeket. A régióban a leggyengébbek vagyunk:

 

 

  • 1,55%-ra csökkent a 12 hónapos DKJ hozam a csütörtöki aukción.

 

A HUF alig moccant a már beárazott alapkamat csökkentésre, de pénteken a lengyel zlotyival együtt nagyot gyengült. Amíg a hét elején még a 298-as szintet kóstolgatta az árfolyam, addig péntekre 304 körül mozgott. Más, az egy euróért kért HUF ár gondolkodás nélkül vitte a 300-as lélektani határt. Technikailag akár fordulatot is láthatunk az erősödési ciklusban a pénteki gyengülés mögött, de ezt csak az előttünk álló hét mozgásai erősíthetik majd meg.

 

Forrás:Ariva

 

Budapest, 2015.04.27.