Semmi nem számít 

2015.feb.15.

Beszélhetnek itt már a politikusok bármit a háborús veszélyekről, társadalmi feszültségekről, a részvénypiacok csak a pozitív hírekre reagálnak. A 16 órás minszki tárgyalásokból csak annyi jött le, hogy aláírtak egy tűzszüneti megállapodást (amit az oroszok a hétvégén megerősítettek az ENSZ-nél is), de hogy az oroszok nyakát szorító szankciók maradnak, sőt… Nos, ez senkit nem érdekel még. Az abszurd görög kínlódásból is csak annyit realizáltunk, hogy egyik fél sem ment el a falig. Az, hogy az S&P500 cégeinek első negyedévi előrejelzései az összeomlásig pesszimista jeleket küldenek, szintén nem éri el a begőzölt bika ingerküszöbét, pedig hétfőn még a kínai hírektől mintha kicsit megtorpant volna – pár percre. Igen, ezen a héten is dőltek a részvényindex csúcsok Európában is a DAX-nál, és Londonban is az FTSE100-nál, na persze a nagy USA indexekben is. A NASDAQ is utolérte magát, ennél magasabban már csak a dotcom lufi kidurranása idején, 2000 márciusában zárt.



Forrás:ARIVAA világ fontosabb makro adatai közül kiemelhető:
  • Az EU-zóna GDP-je 0,3%-kal növekedett a negyedik negyedévben, ami 50%-kal magasabb érték a várt 0,2%-nál. (Ennyit a tervezésről…). A német GDP-t még inkább pesszimista módon jelezték előre, 0,7% lett a várt 0,3%-kal szemben.
  • Az olasz GDP 2011 óta nem talál magára, 2014. negyedik negyedévében -0,3% az eredmény.

Forrás:Ieconomics
  • Nagyon gyenge lett az amerikai kiskereskedelmi forgalmi adat januárban: -0,8% (havi bázison, várt -0,5%). Negyedik hete csökkennek a jelzáloghitel kérelmek is. Enyhén emelkedni kezdett az új munkanélküli segély kérelmek száma.
  • Az USA egyik kedvence, a Michigan egyetem fogyasztói bizalmi indexe lefordult a decemberi (és 2007-es ) csúcsáról 98,1-ről egészen 93,6-ig.
  • Végül pihentetőül az inflációt és a munkanélküliséget egyesítő, kevésbé ismert USA nyomorúság indexa hatvanas éveket idézően kedvező szintje mintha nem nagyon jönne át az amerikaiak közérzetén:

GÖRÖGORSZÁG:

Szerdán sem sikerült megállapodni az új görög kormány elképzeléseit illetően az EU pénzügyminisztereknek és az IMF képviselőinek. Programra még ugyan senki sem számított, de az, hogy még a közlemény szövegét sem sikerült közösen összerakniuk, elég sokat elmond a felek közötti szakadék méretéről. Minden estre a görögök jól taktikáznak, mert csütörtökön kaptak az EKB-tól 5 mrd gyorshitelt,hogy megelőzzék a görög lakosság betétmentő pánikja miatt kialakult fizetőképességi válságot, noha február 28-án lejár egy méretes EU-s csomag, amit nyilvánvalóan nem tudnak/akarnak a görögök visszafizetni.  Az EKB-s hitelre azért is nagy szükség volt, mert amióta az EKB nem fogadja el a kereskedelmi bankok mérlegében tartalék eszközként a görög állampapírokat, azóta igencsak sokan szabadulnának a görög finanszírozástól.

A pénteki Spiegel-ben a görög pénzügyminiszter (Janisz Varufakisz) igen kategorikusan fogalmazott, szerinte ugyanis megkerülhetetlen a görög adósság elengedés. Ehhez képest a németek álláspontja szerint az egyetlen elfogadható engedmény a futamidők meghosszabbításában képzelhető el.

Folytatás az előttünk álló héten. Addig is, az egyik amerikai szaklap így látja a görögök helyzetét:


Forrás:Streetalk

A Zerohedge látványosan foglalta össze a FED és a piac ellentmondásait, íme:

  • A FED nem számít? Nos, nyilvánvaló a QE leállás óta a részvénypiac és a FED mérleg relatív változásának (ROC) korrelációja:
  • A vállalatok előrejelzései nem számítanak? A 2015. első negyedévi kilátásokat jól reprezentálja, hogy a határidős S&P500 meredeken esik:
 
  • Végül a gazdaság sem számít? Az olajár (WTI crude), a nemzetközi konténeres víziutas szállítások mennyisége (Baltic Dry index) a 30 éves állampapír hozama (30Y TSY) mind ellentétesen mozog a részvénypiaccal:

A grafikonok után pedig szembesüljünk néhány elismert nagy befektető szavaival, melyek hasonló jövőt feszegetnek (a MoneyNews válogatása alapján):
  • Mark Spitznagel (hedgefund menedzser, a 2008-as krízis egyik pontos előrejelzője): „Nem szabad meglepődnünk egy komolyabb és közeli részvénypiaci összeomláson. Sokkal inkább számítanunk kell rá.”
  • Marc Faber (nemzetközileg elismert svájci alapkezelő): „Egy gigantikus pénzügyi eszköz- buborékban vagyunk. Bármelyik nap eldurranhat.” MF Obamát kárhoztatja az alapkamat alacsony szintje miatt, amely bünteti a megtakarító emberek millióit, „….a szüleidet, miért kell a szülők korosztályát ingatlan és az égvilágon mindenféle más spekulációkba erőszakolni?!”
  • Warren Buffett (a világ eddigi leghosszabb ideig évi 20% feletti átlaghozammal dolgozó befektetője – ld. múlt heti hírlevelünket): A WB indikátor (a piac tőkemérete és a GDP aránya) eladást javasol, bármikor ránk törhet az összeomlás.

KÍNAA SAXO TV a hétfői adatok apropójaként egy igen tömör, sokakat megérintő összefoglalást  adott a héten Kína gondjairól, és azok hatásáról a világgazdaságra. Már az összefoglaló címe is önmagáért beszél: Ha eddig nem aggódtál Kína miatt, íme, itt van, miért kezdheted el:

  • Januárban az export -3,3% (várt:+6,3%), import -19,9% (várt -3%). Az export dinamika 1998-ban volt ilyen csúfos, mint most.
  • A GDP 2014-ben ugyan csak 0,1%-kal volt a tervezett 7,5% alatt, ám az „emberi kéz alkotta” mutatónál sokkal beszédesebbek a drámaian csökkenő, a gazdaság aktivitását kifejező konkrét adatok (elektromos áramfogyasztás csökkenése, bankhitel állomány növekedése, vasúti szállítás csökkenése).
  • A bankrendszer romokban hever és az árnyék-bankrendszer miatt senki nem tudja mennyire. A 2014 novemberi kamatvágás és a múlt heti tartalékráta csökkentés (0,5%) meg sem kottyant a lassuló növekedést mutató gazdaságnak.
  • A Britton szerint Kína már a „hard landing” (veszélyes lelassulás) kellős közepén van.
  • A világszerte csökkenő nyersanyag és energiaárak összefüggésben vannak a csökkenő kínai kereslettel. Ez az USA-nak akár jó is lehet, de a deflációval küszködő EU-zónára, Japánra már mérgező hatású lehet, mert:
    • a magas állami eladósodás
    • a gyenge belső kereslet
    • a deflációs nyomás az import és az energiaárak oldaláról
    • a csökkenő export kereslet

együttesen elszabadíthatják a deflációs spirált, következésképen az eddig jól bevált elinflálással kezelt tartozásállomány is értelmezhetetlen méreteket ölthet.Ebben az összefoglalóban még nem is szerepelnek a kínai januári árszínvonal adatok, amelyek már igen kemény -4,3%-ról számoltak be éves bázison a termelői áraknál, a fogyasztói áraknál még +0,8%-ot hoztak ki az árhivatal munkatársai.

ARANY

EUR/USD

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Hétfőn a kormány az EBRD-vel (Európai Beruházási és Fejlesztési Bank) írt alá egy komoly jelentőségű megállapodást, amellyel kapcsolatosan az erőviszonyok átrendeződését jelző „csúnya beszédtől” kicsit szétzilált honi sajtó szinte csak az „ERSTE győzelmet” (esetleges állami részesedés + 170 mrd HUF gazdasági növekedést segítő hitelprogram) volt képes kommunikálni. Pedig valójában arról van szó, hogy a kormány mintha csöndben letette volna a fegyvert a „bank-csatában”. Ugyanis bevállalt (nehéz megérteni, hogy miért pont az EBRD-nek) néhány igen érdekes dolgot, ami igen csak ellentétes az eddigi „csúnya-rossz-kizsákmányoló” bankok kommunikációval. Pl:

  • Elkezdi csökkenteni a bankadó mértékét
  • Garantálja, hogy a bankokat a forintosítás már ne sújtsa további árfolyamveszteséggel.
  • Megígérte, hogy kikéri a bankszövetség véleményét, a magáncsődről és visszamenőleges hatályú felmondási lehetőségekről szóló törvényalkotási folyamatban.
  • Megígérte, hogy nem hoz olyan törvényeket, amelyek tovább rontanák a bankszektor profitabilitását.
  • Garantálja, hogy a tulajdonosok nemzetiségétől függetlenül méltányos versenyt és egyenlő bánásmódot biztosít a piac minden szereplője számára.
  • Arra is ígéretet tett, hogy nem akar több tulajdonosi befolyást szerezni a magyarországi bankszektorban, és a meglévőket is 3 éven belül értékesíti. (Ettől még pénteken aláírták a Budapest Bank vételéről szóló szerződést, egyesek szerint dupla áron…)
Cserében a fentiek teljesülésével összhangban az EBRD „támogatni fogja a pénzügyi szektorban a stabilizálást és a bizalom újjáépítését”. Tehát viszlát unortodoxia, üdvözlet a jövőbeni EBRD-s hiteleknek. Azért az EBRD mégsem az IMF… Nehéz nem áthallani, hogy az első nagy hitelt a BKV-s jegyellenőri rendszer kiépítésére kapta Budapest, vagyis  viszlát bliccelés, jön az európai tömegközlekedés – legalábbis az ellenőrzésben.
Azért ezek nagy szavak ám, az elmúlt 5 év tükrében, Merkel asszony minden valószínűség szerint négyszemközt megmutatta, hol van az az európai sor, ahová be kell, hogy álljunk, ha szalonképesek (értsd: pénzügyileg támogatottak) akarunk maradni az EU-nak. A kormányfő pénteken ezt úgy kommentálta, hogy „a bizalmatlanság már olyan mértéket öltött, hogy ezt csak egy nagy gesztussal lehetett megtörni”. (Csak könyörgöm, Putyinnak már ijedtünkben se mutassunk fel gesztusokat.)
A HUF árfolyama azt mutatja, hogy a sokat látott piacot nem igen hatotta meg az EBRD-nek tett ígéret, a nemzetközi hangulatot követve gyengült 306-ról 311-ig, majd a hét végén visszaerősödött 306 környékére, amit a kedvező GDP adattal sikerült péntek estig is megtartani.

Nehéz szó nélkül hagynom azt is, hogy az MNB-nek a svájci frank összeomlással kapcsolatos közleménye (http://felugyelet.mnb.hu/hirek_ujdonsagok/sajtokozlemeny_20150204.html) nem érte el a sajtó ingerküszöbét, talán a túlságosan is szakmai szöveg miatt. Pedig akiket érintett, azok átlagosan 7 millió HUF veszteséget nyeltek be a honi FOREX játszótéren, összesen 11 mrd HUF nagyságrendben, mintegy 2000 db számlán. Zavartalanul hirdetnek a sikeres titkárnőkkel, akik fél óra alatt keresik meg az egész havi bérüket, és ahol a matematika így működik:
100€ nem egyenlő 100€, hanem 100€ = 40 000 €
Emberek, mi szóltunk, senki ne higgyen a csodákban, 1+1=2 továbbra is!
Óriási hazai sajtó ovációval jelentették be pénteken, hogy a KSH kiszámolta: Magyarország 2014. évi GDP-jeminden várakozást felülmúlva, Európában a legnagyobb dinamikát elérve, 3,4%-kal növekedett a 2013-ashoz képest. Sorban jelentek meg a 2015-ös várakozások módosításai pozitív irányba és mind többen számítanak az alapkamat csökkentésére is.
A fogyasztói árindex -1,4% volt januárban a decemberihez képest.

Budapest, 2015.02.16.