Hírlevél 2015.április 13-17.
V. évfolyam 15. szám

Soha Többé? 
Ezt a kérdést tette fel a Zerohedge az olvasóinak, és mindjárt meg is mutatta azt a grafikont, amely szerint a gazdaság egészségi állapotát leíró makro adatok mennyire elütnek az aktuális tőzsdei optimizmustól és hogy mennyire ugyanígy álltunk az elmúlt 70 év legnagyobb válsága (2008) előtt is. Most mi is megmutatjuk ezt a grafikont, íme:


S ha ez nem volna elég, hát a világ összes szakmai fórumán zörögnek az elemzők, hogy a jegybankok összes eszköz növekedése (nyomtatott, majd multimplikált, vagy megsokszorozott pénz mennyisége) a 2008-as mélypont után 35 ezer milliárd USD-val növekedett. A folyamat eredményeként az országok több, mint felében (53%) már 1% alatt van az állampapírok hozama, a beruházások, fejlesztések visszafogottak és a pénzbőség miatt sok esetben kontraszelektáltak. Ki-ki vérmérséklete szerint minősíti a szituációt, pl.: „épp úgy fő meg a világ az újabb hitelkrízisben, ahogyan a békák a lassan felforrósodó kondérban ”, avagy: „2008 csak a bemelegítés volt”, „a mi életünkben esélytelen a kamatszintek szemmel is látható emelkedése”.A világ pénzügyi vezetőinek (G20, Washington DC) szombaton (2015. ápr.18.) befejeződött 3 napos találkozójáról mindezt így foglalták össze: A világgazdasági fellendülésnek nagyok a kockázatai. Meglehetősen sok szó esett a görögökről is, amit külön nézünk majd át, itt csak azt jegyezném meg, hogy az amerikai pénzügyminiszter (Jacob Lew) meglehetősen kemény hangon figyelmeztette Németországot, Dél-Koreát, Japánt és Kínát arra, hogy jobban tennék, ha a belső fogyasztásukra támaszkodva próbálnának kilábalást elérni, sem mint az USA-ba (és más országokba) irányuló export által.

 

A világ részvénypiacain, pénteken egymásra ijesztettek a befektetők. A görög hírektől terhes hangulat az opciózárások péntekjén soknak bizonyult. Beindult egy komolynak tűnő profitrealizálás, Amerikában is megjelentek a nagyobb csökkenések a részvényindexekben. Persze a prímet a DAX vitte a görögök miatt:



Forrás:Ariva

Azért, ha a hosszabb távú időszakot megmutató grafikonokat nézzük meg, egyértelmű: helye és ideje van egy korrekciónak és bizony jó sokat kell esnie az árfolyamoknak ahhoz, hogy fordulat miatt kelljen aggódni:

Forrás:Ariva


Forrás:Ariva

Fontosabb makrók és érzékenység híján a piacokat jobban érdekelték a sajtókonferenciák és egyéb hírek. Így a magyar sajtó által unalmasnak titulált ECB-s sajtótájékoztató kapcsán a világban akadtak olyan interpretációk (pl. Business Insider, FT), amelyek szerint ugyan nem volt alapkamat változtatás, de kezdik elismerni a beiktatásakor még csak szájhősnek tartott Mario Draghi teljesítményét. Az optimisták Draghival együtt úgy látják, Európa kilábalhat a recessziójából, mert az €QE hatására beindultak a vállalati hitelfelvételek s így talán majd a gazdaság teljesítménye is mérhető fejlődést produkál.

A leghatásosabb hírekkel a piac közönségének (a hagyományosan minden harmadik pénteken esedékes tömeges opciós zárásokon kívül) a görög agenda volt. Pénteken még úgy tűnt, sem az EU, sem az IMF nem akarja kirángatni a kiszámíthatatlan tinédzserként viselkedő görög kormányzatot a maga kavarta bajból, de hétvégére jöttek a piacot nyugtató hírek is:

  • M. Draghi: Az Euro-zónának megvannak az eszközei a görög probléma kezeléséhez.
  • Financial Times: A görög csőd szükségszerű, de nem a gexit.
  • Der Spiegel: Putyin megkönyörült és 3-5 mrd EUR-val segíti ki Görögországot.
 Azért nem maradtunk teljesen mérlegelendő adatok nélkül sem, bár amint ezt említettem, a piac nem reagál (még) a gazdaság állapotával foglalkozó adatokra.
  • Amerikában továbbra sem nő a fogyasztás. A várakozások szerint (március: 0,9% szemben a várt 1,1%), az induló lakásépítések dinamikája is messze a várakozás alatt volt márciusban februárhoz képest (2%, várt: 15,9%).
  • Az európai fogyasztói árindex még mindig negatív tartományban: -0,1% éves bázison márciusban, noha februárhoz képest már +1,1%-ot számoltak az Eurostatnál.

KÍNAKína egyik szélsőségből a másikba szédül. A szélsőségesen magas GDP növekedéssel hirtelen urbanizálódó lakosságnak a boldogabbik része azt sem tudja, mihez fogjon a megtakarításával. Egy év alatt kiszerettek a szellemvárosokat produkáló ingatlanpiacból és most meg a részvénypiacukon hergelik egymást. Két hónap alatt 17%-ot ugrott a szolidabb Hong Kong-i index és most már a válság előtti szinteket és emelkedési ütemet idézik a számok. Akkor azonban, ne feledjük, az emelkedésüket nem csak a kiváló nemzetközi részvénypiaci hangulat fűtötte, hanem az az ígéret is, hogy rövidesen a világ korlátozás nélkül vásárolhat majd a kínai részvénypiacokon. Most csak a kínai QE és az ingatlan kiábrándulás segít, miközben komolyan lassul a GDP növekedés üteme.

 


A hét eleji külkereskedelmi adatok rendesen megrázták volna a piacot (export éves bázison -15%), de a februári +48,4%-os mutatvány fényében már közömbösség mutatkozott.


Forrás:FXstreet

Egyre többen beszélnek az új kínai „világbank”-ról (AIIB = Asian Infrastructure Investment Bank). Henry (Hank) Paulson (volt USA pénzügyminiszter, Goldman vezér, jelenleg egy „zöld” intézet tulajdonosa és vezetője, amely Kínára és az USA-ra koncentrál) nemes egyszerűséggel szamárságnak titulálta azt a gondolatot, hogy ennek a banknak a megjelenése nem más, mint az USA világgazdasági vezető szerepének a meggyengülésének megtestesülése. Pedig a Harvard egyik notabilitása, Larry Summers fogalmazta így meg sokak aggodalmát az USA-ban. Obama külön kérése ellenére Franciaország, Németország és Nagy Britannia is csatlakozott a kínaiak nagybankjához, ami Paulson szerint csak az amerikai külpolitika csődje, nem pedig gazdasági hegemónia-vesztés.

ARANY

A részvénypiaci izgalmak hidegen hagyták az arany árfolyamát, jó két hete nem tud az 1200-as szinttől elrugaszkodni egyik irányba sem.

Forrás:Ariva

A hosszú grafikonon jól látszik, hogy az első 10 hónap veszélyes zuhanása után, egy jóval békésebb meredekségű csatornában csúszik lefelé az árfolyam.

Forrás:Ariva

EUR/USD

Ahogy esett a DAX, úgy erősödött az EUR. Úgy látszik, hogy ugyan az USA részvénypiac még nem esett annyit, mint Európa, mégis az USD-től szabadultak inkább a befektetők, mint attól az EUR-tól, amellyel kapcsolatosan ilyen baljós híreket régen hallottunk, mint a héten. Végül is csak arról szólt a fáma, hogy az EUR zóna egyik állama a tényleges csőd közelébe került, és az EUR görögországi kivezetésének valószínűsége nagyot ugrott. Az amerikai inflációs adat (pénteken, ápr.17-én) 0,2% lett márciusban a várt 0,3% helyett, vannak, akik szerint ez gyengítette az USD-t.

Forrás:Ariva

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

Februárban az ipari termelés (a járműgyártásnak köszönhetően) 5,8%-kal volt több, mint egy éve.
Nő ismét az aggodalom az építőiparért, mivel a megrendelés-állomány a tiszavirág életű fellendülés után mintegy 40%-kal zuhant egy év leforgása alatt.

A mezőgazdasági termelői árak 8,1 százalékkal estek éves bázison februárban. A növényi termékek ára 7,9%-kal, az élő állatok és állati termékeké 8,5%-kal csökkent.

Magyarország várható 2015-ös GDP-jének alakulása több helyen is felbukkant az angol nyelvű szak-oldalakon. Az IMF a kormánynál (2,5%) is optimistábban 2,7%-ot prognosztizál, a Morgan Stanley pedig 3,5%-ra számít.

Kellettek is ezek a jó GDP hírek, mert Brüsszelben nagy a felháborodás az uniós támogatási pénzek elosztási gyakorlata miatt, ami persze jó nagy média-visszhangot kapott.

Brüsszelre hivatkozva a kormány leállítja az M4-es autópálya építésének Közgépes szakaszát, ugyanakkor ugyanezen az autópályán más szakaszra újabb tendert írt ki.

A honi bróker-botrány sorozat újabb fejleményekkel szolgált:

  • Ezúttal egy 2 milliárdos cég borult, a Kun-Mediátor személyében.
  • Az országgyűlés elfogadta azt a törvényt, amely 30 millió HUF erejéig megmenti a Quaestor kötvények károsultjait. Tehát csak a Quaestor és azon belül is csak a kötvény károsultak örülhetnek. Elég nagy a morgolódás, hiszen a Quaestor Értékpapír kezelő Zrt. péntek este bejelentett felszámolásának hírei szerint nem csak kötvény károsultakra számíthatunk. Természetesen a nem Quaestor vesztesek is úgy érzik, nem egyenlő az elbánás.

Fennállása óta, 2014-ben először veszteséges lett az OTP. Ettől még fizet osztalékot a részvény, az eredménytartalékból. A veszteségek oka a bankadó és a törvénnyel kikényszerített devizahiteles elszámolás. A nagybank az EU-tól vár segítséget, mert jogilag igyekszik az uniós normákra hivatkozva megtámadni a devizahitelesek jóvátételi milliárdjait. A közgyűlésen az is elhangzott, hogy a brókerbotránnyal kapcsolatos kártérítés finanszírozása ügyében is lehetséges, hogy az EU-hoz fordul majd az OTP.A csütörtöki állampapír aukción, a világtendenciákkal összhangban folytatódott a hozamok csökkenése, a visszafogott érdeklődés ellenére. (3 éves: 2,1%; 5 éves: 2,59%; 10 éves: 3,56%) A hozamcsökkenést az is okozta, hogy az elemzők jó része ismét kamatvágást vár a keddi (2015. ápr.21.) MNB MT kamatdöntő ülésétől.

 

A HUF beállította másféléves legerősebb csúcsát (295,5), majd a brüsszeli hírekre 302-ig gyengült, de a hetet 301,2 körül zárta. A hosszabb távú technikai szempontokat tekintve, nehéz eldönteni, hogy megtört volna a január közepétől kezdődött erősödő trend, mert a csatornából márciusban is láttunk egy hamis kitörést, amire igencsak hasonlít az aktuális alakulás.

Forrás:Ariva

Global Partners Zrt. honlapján már közel ezer érdeklődő jelentkezett a bróker botrány érintettsége miatt. Munkatársaink időt és fáradságot nem kímélve segítenek a jelentkezőknek adminisztratív és jogi kérdésekben, de nem ritka az sem, amikor abban kell segítenünk, hogy értelmezzük a jelentkezők befektetési termékeit, a kártérítés valószínűségeit. Tesszük mindezt azzal a nem titkolt szándékkal, hogy működési kultúránkat, ügyfélkezelési etikánkat megismerve, kölcsönös elfogadás esetén néhányuk majd az Ügyfeleinkké válhatnak. Akit érdekel ez a szolgáltatásunk, itt jelentkezhet, feliratkozhat a kártérítésekkel kapcsolatos rendszeres ismertetőinkre.

Budapest, 2015.04.20.