Sok bróker, bróker sokk – reflexió a magyar brókerbotrányra
2015.feb 29.

 

Magyar témával indítok, pedig ebben a hírlevélben a cél a nemzetközi befektetési piac trendjeinek, elemzéseinek és napi újdonságainak ismertetése. Most mégis a „minden idők legnagyobb” magyar bróker-botrányáról engedek meg néhány gondolatot magamnak. Elkerülhetetlen, hiszen az a dolgom, hogy nagyjából brókerként, brókerek közvetítőjeként szolgáltassak információt, gondolatokat Ügyfeleknek, laikusoknak ezen az egyáltalán nem leányálom piacon. Az eddig ismert tényekkel és azok cáfolataival, mint rendesen, megint tele a magyar sajtó, nem is erről szeretnék közölni továbbiakat. Arról gondolkodom már napok óta, hogyan lehet ezen a pályán megmaradni a történtek után? Akkor is, ha igazak a feltételezések mind a brókerekről, mind a felügyeletről, meg akkor is, ha nem. Gondolj bele Kedves Olvasó! Az előbbi nem egy üres fordulat volt, hogy beteljen a képernyő, hanem az a kérdés, szabad-e bróker-szerű emberi képződményként részt venni ebben a zsibvásárban, amikor a piac egyik legjobbjának embereiről derül ki, lehet hogy csaltak (és nem csak itthon, hanem az egész világon és rendszeresen!), a felügyelet meg nem vette észre úgy 15 évig. Az ártatlanság vélelme szerint pedig, ha nem csaltak, akkor meg mi ez a hatalmas felhajtás? Csaltak vagy sem, a lényeg az, hogy, több, mint 120 000 számlatulajdonos, olyan ember, aki bizalmat szavazott ennek a társaságnak, a pénzügyi intézményrendszerünknek, az elektronikus jelként számon tartott modern pénznek, most totálisan megrémülve, a kisemmizettség érzésétől megsemmisülve gyötrődhet a pénze, további életminősége miatt. Az ilyenkor védelmet jelentő alapokról (BEVA, OBA) meg olyan hírek érkeznek, hogy teherbíró képességük korlátai miatt politikai, kormányzati döntéssé fajul majd a részleges vagy akár a teljes kártalanítás.

S hogy miért tudok mégis minden vasárnap beülni a számítógépem elé, hogy ezzel a veszélyesen ingoványos területtel foglalkozzak, miként tudok naponta Ügyfeleim szemébe nézni? Valahogy így:

A pénz megkerülhetetlen része életünknek. Bánni kell vele, lehetőleg jó döntéseket kellene hoznunk mindannyiunknak (az persze kizárt, hogy mindenki, mindig jól járjon, mert minden egyes tőkepiaci döntésben ott feszül egy ellentétes megítélés: aki eladja, az szabadul az értékpapírtól, aki megveszi, az melléáll). Meg kell keressük tehát a pénzt, hosszabb-rövidebb ideig vigyáznunk kell rá ebben a hihetetlenül bonyolult jogi és piaci verseny- környezetben. Hiszek benne (vagyis meghatároz engem!), hogy ha már évtizedekben mérhető időt töltöttem ebben a világban, és nem állok csalónak, akkor mégis csak segítséget adhatok, értéket teremthetek annak, aki abból él, hogy gyermeket tanít, embert gyógyít, éttermet működtet, nyugdíjasként igyekszik fenntartani az életét, könyvel, vagy jogot érvényesít, és most itt sorolhatnám az összes, pénz szempontból laikus hivatást. Amíg a pénz része az életünknek, amíg többet tudok róla, mint egy átlagos laikus, addig ebben a jogilag agyonszabályozott, egyre átláthatatlanabb világban az én tanácsadói, brókeri hivatásom is létezik a szó legtisztább értelmében, bármit is tettek vele eddig mások.

Természetesen az irodánk a botránnyal kapcsolatosan kapott mindenféle megkereséseket. A legmegrázóbb talán az a hetvenes éveit taposó idős Úr, aki néhány éve megtakarításaival hazatelepülve Magyarországra, most a villanyszámláját sem tudja kifizetni, és zokogva kérdi a telefonban, hogy miért is nem hallgatott ránk, amikor azt próbáltuk elmagyarázni, hogy nincsenek csodák. De arra is volt példa, hogy az e-mailben csak ez állt: KÖSZÖNÖM, valamint egy link a brókerbotrányról szóló egyik híradásra – az illető, aki küldte, nem az Ügyfelünk, de meghallgatta a véleményünket.

Végül a nagy kérdésre adott válaszomat erősíti egy speciális CSEND. Az a csend, amiért ehelyütt is szeretnék köszönetet mondani az én Ügyfeleimnek. Ugyanis nem csörgött a telefon, hogy mi lesz velünk, mikor történik meg ugyanez a mi szolgáltatónkkal? Akiket meg felhívtam „megelőzés, ápolgatás” végett (mindössze két Ügyfelemet), azok is csak értetlenkedtek, hogy most miért gondolom, hogy ők aggódnának? Bíznak bennem, bennünk, akik minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy közösen túléljük ezt a kötelezően ránk mért dzsungelt, ezt a nagyon nehéz csúcskísérletet, amit a pénz értékének megőrzése, lehetőleg biztonságos gyarapítása jelent.

Köszönettel, az Önök pénzügyére: Paksy Katalin

Visszatérve a szokott kerékvágásba, nézzük innentől, hogy mi történt a nagyvilágban….

Ezen a héten is dőltek a csúcsok, jöttek a jónak értelmezett hírek. Végül a február olyan szépre sikeredett, hogy 2011-óta nem látott a világ ilyen erős hónapot, íme:



Forrás:Ariva

A hét történései, adatai, érdekesebb gondolatai:

  • Azzal a jó hírrel indult a hét, hogy a görögök reform csomagját értékelhetőnek ítélte a megrozzant trojka, így nem kellett összehívni az EU-s pénzügyminisztereket keddre, csak telefonon hagyták jóvá a nagyvonalú görög programtervezetet.
  • Némi hétfői európai hangulati mutató romlás és egy gyenge amerikai használt lakásértékesítési adat (január) borzolta ugyan a kedélyeket, de nem tudta alapjaiban megváltoztatni a hangulatot.
  • Kedd a remények és találgatások, a kivárás napja volt: mit mond majd Yellen a kongresszusi meghallgatásán. Az indexek nem reagáltak az USA fogyasztói hangulati indexének jelentős romlására sem. (96,4; várt:99,6, előző: 103,8)
  • Kedden láthattuk azt is, hogy az EU zónában az infláció -1,6% volt januárban decemberhez képest és éves bázison is -0,6%-nál tartunk. Ezt DEFLÁCIÓ-nak hívják még akkor is, ha az energia és élelmiszeráraktól megtisztított index még zsenge +0,6%-nál tart.
  • Szerda estétől a szokásos nyelvészkedés folyt: igyekeztünk megérteni, mit mondott a FED elnöke. A rejtvényfejtők konszenzusa ez volt:
    • Yellen igyekszik a lehető legnagyobb szabadságot kivívni a FED-nek, szerinte elég volt a mutatószámokhoz kötött kiszámolható technikából. (Forward guidance)
    • A többség arra számít, hogy még a nyár beállta előtt a FED meglépi az első, történelmi kamatemelést. („… amennyiben a gazdaság tartja az erősödés ütemét….. sutba dobja a kamatemeléssel kapcsolatos türelem politikáját….. ülésről ülésre fogják eldönteni, hogy mikor és mennyivel emelik majd az alapkamatot…”
    • A figyelem fókuszában a jegybankoknak sok kritikát kell benyelniük. Az alábbi ábra abszurd módon sematizálva hülyézi le a monetáris irányítás módszereit. Egy a gond: nehéz vitatkozni vele…
  • Szerdán a nagy amerikai részvényindexek elérték a heti (és historikus) csúcsot, majd elkezdetek lecsorogni az árfolyamok.
  • Csütörtökön rengeteg fontos amerikai makro adat látott napvilágot, amiből is kiemelhető:
    • A tartós cikkek megrendelés állománya nagyot ugrott januárban (2,8%, december: -3,7%)
    • Az USA is deflációs szakadék szélén billeg: a fogyasztói árak januárban 0,6%-kal voltak alacsonyabbak, mint decemberben (FED éves cél: +2%). A gyenge inflációs adatra nagyot erősödött az USD, az egész világ veszi az USD-t, mert végre lehet biztonságosan elvárható kamatbevétel rajta.


Forrás:Ariva
  • Pénteken ismét csak örömhírek érkeztek:
    • A görögök terveit a németek is ratifikálták, úgy látszik aktuálisan megmenekült az EZ, nem lesz görög kilépés.
    • Az USA IV. negyedévi GDP-jének legújabb módosítása  (2,2%) is jobbra sikerült, mint ahogy a piac várta (2,1%) Csak csendben jegyzem meg, hogy december 23-án még 5%-nál tartott a hivatalos előrejelzés, amit január 30-án 2,6%-ra szelídítettek, s ez „javult” most 2,2%-ig… No comment.
A Financial Times pénteki összefoglalójában a hetet ebben a négy grafikonban látta a leginkább kifejeződni:

Forrás:Bloomberg/FTA Zero Hedge tovább feszegette a múlt héten általunk is bemutatott kérdést. Mi fűti ilyen hatékonyan a részvénypiacokat, amikor a FED nyilatkozatai, a részvénypiaci elemzők várakozásai és az összevont makro adatok sem indokolják a kirobbanó jókedvet? A választ a Deutsche Bank elemzésében találták meg: 2015 februárjában ismét kiugró mértékben vásároltak saját részvényeket a pénz és hitelkínálatban úszó, kiugróan jó 2014-es évet záró, részvényekkel premizált menedzserekkel teletömött amerikai nagyvállalatok:Miközben mind több szó esik az európai pénznyomda (€QE) esedékes beüzemeléséről, érdemes egy pillantást vetni a világ 40 legeladósodottabb országának listájára és számaira. Átlagosan több, mint 2 évi (2,2) GDP-vel tartoznak ezek az országok egymásnak, a saját jegybankjaiknak, a világ betéteseinek. Egyre többen és többet aggódunk ezek miatt a számok miatt. Eztmár csak nagyon durva inflációval lehet elértékteleníteni, ekkora tartozás állomány kamatszintjét veszélyes megnövelni….Vagyis addig kell kibírni a fújódó lufiban azéletet, ameddig csak lehet, a durranáskor megkéretik erősen kapaszkodni.

Forrás:ZH/SAJÁT

A hétvége szomorú híre: Szombaton éjszaka Moszkva szívében, a térfigyelő kamerák szeme láttára egy bérgyilkos kivégezte az orosz ellenzék vezetőjét, Borisz Nyemcov-ot. A találgatások az államfő általi leszámolástól a provokáción át az ukrán és az orosz felet egyaránt befeketítő terrorcselekményig minden verziót feltételeznek. Bármelyik verzió az igazság (amit esetleg majd az unokáink fognak megismerni, bár talán kevéssé fogja őket érdekelni), a tény önmagában a működő demokráciák aspektusából fenyegető és megrázó.

ARANY:

Az arany együtt lubickolt a részvénypiaccal. Egész héten emelkedett, némi hezitálás után ismét közel 2%-kal maga mögött hagyta az 1200-as lélektani határt.
Forrás:Ariva

Egy érdekes, bátorító (?) gondolat az arany-hívőknek. Az alábbi grafikon azt mutatja meg, hogy mi történik az arany-árral egy olyan modern hitelpénz esetében (itt: az ukrán hrivnya), amely egy komoly válsággal küzdő gazdaságban akadozva tölti már csak be a pénz-funkciókat.  Azt azonban helyénvaló megjegyezni, hogy a hrivnya ugyanezt a grafikont rajzolta le az EUR és az USD viszonylatában is.

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • A hét vezető gazdasági híre a bróker botrány volt, a bevezetőben olvashatják kapcsolódó írást.
  • Csak DKJ-t értékesített ezen a héten az ÁKK, 1,64% lett a 12 havi értékpapír hozama.
  • Az MNB nem változtatott az alapkamaton.
  • A Sperbank (is) eladni készül a magyar érdekeltségeit, állítólag az OTP is szóba jöhet vevőként.
  • A HUF 1%-ot erősödött ezen a héten. Bár szebbnél szebb elméletek születnek a magyar gazdaság támasztotta fundamentális háttérről, szerintem csak a jó nemzetközi hangulat tett jót a HUF-nak. Szépen látszik a lenti grafikonon, hogy amikor szárnyal a DAX akkor a HUF erősödik, akárcsak tárgyhetünkben is.



Forrás:Ariva/PK

Budapest, 2015.03.02.