Tapintható félelem

2015. 01. 12.

Az olajárat nyolcadik hónapja semmi sem tudja megállítani. Esik, mint a kő:
Forrás:ArivaAz elemzések egyik fele azt állítja, hogy jó ez a gazdaságnak, mert a csökkenő energia-árak világszerte stimulálják a feldolgozóipart. A másik oldal meg azt sikítja, hogy vészesen lassul a világ GDP növekedési üteme és ezért csökken az olajár. Természetesen mindenki azt találgatja, hogy meddig csökkenhet még… Az egyik elterjedt szempont a kitermelési költségek körül látja az ármozgás centrumát. Nos, itt óriási a szórás országonként, meg a találgatás, hiszen minden országnak jól felfogott érdeke titokként kezelni az információt. A Bloomberg az alábbi infografikával mutatta be, hogy már messze minden nagy kitermelő érdekeivel is ellentétes, ami az árakkal történik.

(Az USA átlagos kitermelési költsége 80USD körül van)

Már az 50-es szintet is gond nélkül vitte az árfolyam, majd szerdán délelőtt megtorpant az esés, amikor még nem lehetett tudni, hogy a párizsi események meddig eszkalálódnak és a FED jegyzőkönyvet is várta a világ délutánra. A hetet 50 körüli árral zárta az árfolyam, és óriási a találgatás a hogyan továbbot illetően.
Forrás:ArivaAz olajárral párhuzamosan erősödött az USD májustól. Amikor aggódás van, szokás dollárt tartalékolni, de akkor is, amikor kilátásba kerül, hogy esetleg kockázatmentesen (bankbetétként) lehet majd hozamot elkönyvelni. Itt ugyan az EUR-hoz képest mutatom meg az USD erősödését, de a többi nagyobb valutából képzett kosárhoz is ugyanezt az erősödési dinamikát mutatja.


Forrás:Ariva

Amint erről már eddig is sokat beszéltünk, a FED szépen kézben tartja a részvénypiacot – még.


Forrás:Ariva

A január hetedikén, szerdán nyilvánosságra hozott FED jegyzőkönyv szerint:

  • Türelem van. Április előtt nem valószínű a kamatemelés. (Itt a hangsúly azon van, hogy az ünnepek előtti tájékoztatóban kínosan ügyelt Yellen, hogy egyetlen hónap nevét ki ne ejtse a száján.)
  • Kis félelem is van. Több FED tag is tart az USA gazdaságának visszafordulásától, leginkább a nemzetközi gazdasági kilátások miatt.
  • Átmeneti tényezőnek tekintik az olajár esését és a dollár hatalmas erősödését.

A hatás nem maradt el, a nagy részvényindexek ismét „bátran” emelkedni kezdtek, de pénteken már akkora lett a terror-fenyegetettség miatti feszültség, és gyengébbek lettek az USA bér statisztikái is, hogy a hét utolsó napjának gyertyája ismét pirosba váltott. Ebben csak az lehet figyelmeztető jel, hogy Amerika esetében már decemberben elég méretes, 2008-at idéző napi eséseket láthattunk, és most bizony csúcsjavítás nélkül fordult pénteken meg a piac. Európa (DAX, FTSE) ennél is pesszimistábbnak látszik, mivel már egy lefele mutató háromszöget rajzolnak a napos gyertyák az elmúlt egy hónapban:
Forrás:ArivaEurópában vészesen csökken az infláció. Decemberben már -0,2%-ot mértek év/év alapon a fogyasztási cikkeknél, miközben az előző hónapban még megvolt a +03%. Mario Draghi megelőlegezte mindezt az év elején a Wall Street Journalnak adott interjúban, és csak beszélt és beszélt a tavasszal talán megvalósuló €QE nagyságrendjéről, technikájáról, de leginkább inflációs félelmeiről – meg is nézhettük a 2,18 alá gyengülő EUR árfolyamot a száguldó USD-hez képest.

Forrás:Ariva

Görögország megint borzolja az európai kedélyeket, bár messze nincs már akkora hatása a kilépés mind elképzelhetőbb alternatívájának, mint 3 éve. Most már mehet is Görögország, mert nem tudná megrendíteni a nagyobb EU-s bankokat. Mindenesetre a világ pénzpiacai nem nézik jó szemmel a belpolitikai radikalizálódást, az EU-tól való távolodást, ami jól látszik a CDS felár (a görög hitelekre kapható biztosítás díja) megugrásán:

Az év elején szokásos „Mit hoz a jövő?” kérdés egyik legkonzervatívabb (Zerohedge) vagy akár legpesszimistább megközelítését azért szedem itt egy rövid felsorolás erejéig csokorba, mert talán az itt felsoroltak által sugallt képnél csak jobb lehet a közös jövőnk 2015-ben.

  • A világ össz-GDP termelésnövekedése drasztikusan lassul és 2014 nyarától már a részvényárfolyamok is kezdik lekövetni a romló tendenciát.
  • A fentebb már említett gyorsan erősödő dollár. Valóban impresszív menekülést mutat a világ talán még legnagyobb devizájába, ám ha kicsit hátrébb lépünk, akkor azt láthatjuk, hogy bőven van még tér az emelkedésre, amit csak az USA exportőrök néznek rossz szemmel. Ami tény azonban, hogy az USD a 2009-es mélypontjához képest 31%-ot erősödött és az elmúlt 8 hónapban rendíthetetlenül meredek ütemben értékelődött fel.
  • fejlődő országokat nagyon rosszul érinti a dollár erősödése, mert a 2009 utáni kilábalásban igen csak eladósodtak a viszonylag olcsó dollárban. A világ GDP dinamikáját jelentősen meghatározó fejlődő világ depresszióba esése mindannyiunknak fájdalmas volna.
  • 2014 a kínai horoszkóp szerint a ló éve volt, de a gazdaságnak csak egy lámára futotta. A Bloomberg szerint jó, ha 2015-ben meglesz a 7%-os GDP növekedés, amit már csak igen erőteljes állami költekezéssel tudnak majd biztosítani, de 2016-ra már csak 5,6%-ot várhatunk Kínától. A növekedési gondok mellett igen nyomasztó tény, hogy az eladósodás üteme Kínában igencsak emlékeztet a 2008-as válságot megelőző amerikai modellre. Jön a kecske éve Kínában, és csak reménykedhetünk, hogy nem lesz belőle pekingi pincsi a gazdaságban…
  • Japán még mindig vergődik a deflációs csapdában. 2008 óta a harmadik recesszión van túl és a részvénypiaca belépett a harmadik veszteséges évtizedbe. Még a ki tudja meddig tartó alacsony olajár jótékony hatásai sincsenek meg, mert az agresszív jen-gyengítéssel kompenzálódott az olcsó import energia-ár.
  • Európában túl sok gazdaság próbál talpon maradni a vékony jégen, a multinacionális vállalatok véleménye szerint. Egy görög vagy orosz összeomlás akár a világgazdaságot is krízisbe sodorhatja. Amennyiben Oroszország gazdasága beborul, úgy nagyon komoly a teljes európai recesszió esélye. Az eddigi nemzetközi szankciók máris olyan helyzetet teremtettek, hogy kivétel nélkül, minden, az oroszokkal kapcsolatba került nagy cég kénytelen visszavágni a forgalmi és profit előrejelzéseit. (Bloomberg Orange Book)
  • Az alább látható FBIR mutató, ami a kereskedők inflációs várakozását számszerűsíti, 2013 elejétől meredeken esik, most tart ott, ahol a FED bevezette a zéró közeli kamatot és megnyomta a pénzpumpát….   
  • Az egész fejlett és fejlődő világ gazdaságait fenyegetheti a 2001-es merénylet hangulatát, indulatait újra felszító terrorhullám eszkalálódása. Láttuk 2001-ben az eredményt, a legrosszabb álmainkban se jöjjön elő bármi hasonló. Nem volt véletlen, hogy Európa összes vezetője elment Párizsba, hogy kifejezze szolidaritását az áldozatokkal, a sajtószabadsággal és nemet mondjon a terrorizmusra, holott még 24 órájuk sem volt átszervezni az egyébként hónapokra előre, percre beosztott programjukat.

ARANY

Az év eleje emelkedést hozott, most ismét 1200 fölött az árfolyam, csak a zárás állította meg a pénteki fejlődést. A napi mozgások alapján azt érzem, hogy bizony vannak itt már ijedősebb befektetők, akik a fenti bajoktól tartva elkezdtek újra hinni az aranyban. Az érzéseimet erősíti az a tény is, hogy a dollárban mért 40 pontos gyors emelkedés úgy jött össze az aranyban, hogy közben a dollár is veszettül erősödött. 2014 is hasonlóan indult, akkor márciusban 1400-nál fordult meg az erősödés az aranyban.

Egy érdekes információ: Az aranyat vásárló legismertebb ETF (tőzsdén kereskedett befektetési alap), a GLD 2011-ben még a világ legtöbb tőkéjét koncentráló eszköz volt. Mára már csak a 11. helyen áll a rangsorban, és közel harmadára zsugorodott a nagyságrendje. Még mielőtt húznánk a harangot, kedves kitartó arany long-osok, ez lehet akár annak is a jele, hogy rövidesen a piac természete szerint eljön a pillanat és visszatér az érdeklődés, amint ez már vagy 5000 éve meg van az emberiségben. Amennyiben ez az érdeklődés a fizikai aranyban fog megtestesülni, akkor eljöhet az a pillanat, hogy kikényszeríti a papír arany emelkedését is, különben nagyon kilógna a manipulációs lóláb….


Forrás:Ariva

Magyarország

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • A decemberi menedzser index nagyot romlott: 50,7 (november: 55,1)
  • A novemberi munkanélküliségi ráta 7,2% (Október: 7,1% Ezt a magyar sajtó úgy tálalta, hogy szeptemberhez képest csökkenést mértek, ami tényleg igaz is…)
  • Ipari termelés novemberben év/év alapon: 5,8% (október: 1,7%)
  • Kiskereskedelmi forgalom novemberben év/év alapon 5,2% (megegyezik az októberivel)
  • Novemberben 0,4%-kal csökkentek az ipari termelői árak. (Október: +0,9%)
  • A megbukott Széchenyi Bank ügyfeleit menti a kormány azzal az alappal, ami 6 milliárd HUF közpénzből jött létre, és a kisegítésre szorulók között 4 milliárdos magánszemélyek, illetve cégeik is megtalálhatók.
  • Sikeres volt a csütörtöki állampapír aukció. A 3 éves kötvényeket 2,54%-os hozammal (4 pontos javulás), az 5 éveseket 2,96%-os hozammal (7 pontos javulás) és a 10 éveseket 3,42%-os hozammal (12 pontos javulás) nyelte be a sokszoros igényt felmutató pénzpiac.
  • Baráti látogatásra érkezik Budapestre Angela Merkel és Vlagyimir Putyin, feltehetőleg februárban.
  • A „közmédia” folyamatosan napirenden tartja a különböző okokból (útdíj, nyugdíjpénztár, gyülekezési törvény stb.) szerveződő tüntetések, demonstrációk és útlezárások témáit, miközben a nemzetközi sajtó és a honi elektronikus média bátrabbik fele nyíltan firtatja a kormánypárt gyors népszerűség-vesztésének okait, várható következményeit.
  • A HUF 321 közelében fordult vissza a szerdán mért leggyengébb szintjéről az EUR-ral szemben. Nem tett jót a putyini látogatás híre, de gyorsan túltette magát rajta a piac, meg a csütörtöki HUF-os kötvény aukció is segített. Egészen 316-ig erősödött az árfolyam, de ez a szint már csütörtökön és pénteken is megfogta az erősödést.


Budapest, 2015.01.12.