Heti hírlevél 2011.11.14.

Utolsó jelentkezésünk (nov. 2) óta folytatódott az európai cirkusz, a politikai porond újabb és újabb mutatványokkal rángatta össze vissza a piacokat.

A 4-ével végződő hét azzal indult, hogy Papandreu, Görögország akkor még regnáló miniszterelnöke bejelentette, hogy népszavazásra viszi azokat a megszorító intézkedéseket, amelyek bevezetése feltétele az ország nemzetközi megsegítésének, amelyeket bevállalt egy héttel korábban Európa vezetőinek. Ezután már valóban tragikomédiává fajult a történet: szavaznak, vagy nem szavaznak, vagy ha mégis szavaznak, akkor februárban, vagy november végén? Papandreu csütörtök délelőtt még a parlamentjében beszélt, este pedig már Merkel és Sárközy állította őt a szőnyeg szélére Cannes-ban. Meg is ígérte, hogy nagyon gyorsan szavaznak majd és úgyis igent szavaznak, hiszen az €uro kell a görög népnek. Közben egyre világosabbá vált, hogy a belpolitikai csatározásokban egyik görög fél sem volt rest kockáztatni a világ pénzügyi egyensúlyát. A képlet ugyanis így szól(t) a befektetők fejében: a rendezetlen görög csőd összeomlással fenyegetheti a nehézkesen alkalmazkodó Európát, különösen annak nagyobb bankjait, Európa pénzügyi gondjai villámgyorsan átterjednek az egész Világ piacaira is. Ezt a félelmet, akár csak egy lázmérő a betegséget, úgy mutatta a bankközi hitelezés pontosan mérhető lefagyása, a gyengélkedő országok CDS felárainak (az országnak nyújtott hitel kockázatosságával arányos biztosítási díj)  emelkedése. S akkor még meg sem szemlézem önöknek azt a huhogást, amit a Világ híres – hírhedt elemzőitől hallani/olvasni lehetett, s lehet máig is.

Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, a piacok szépen összezártak, kéz a kézben mozogtak együtt, szinte percről percre (DJ, S&P500,DAX, FTSe100,HSI):

Csak a szépséges látvány kedvéért vessünk egy pillantást ugyanennek a társaságnak az utolsó 10 éves mozgalmas életére:

Tehát együtt szorongott az egész Világ, s együtt mutatott nagyon komoly volatilitást.

A Futures alakulása: DAX S&P 500 Arany Eur/HUF
Pénteki csúcs (okt 28) 6350 1284 1748 296,78
Keddi min (nov 1) 5765 1208 1679 309,52
Váltz. %-ban: -9,21% -5,92% -3,95% 4,29%

Ha csak a hozzánk közel álló DAX csúcsprodukcióját mégis november 3-án hozta, amikor 5 óra alatt tudott 400 pontot, 6,9%-ot emelkedni arra a hírre, hogy Papandreut helyre tehetik az európai vezetők.

Ezekben a zivataros időkben hullottak a stopok, kiütöttek a kiütős termékek, s alig hatottak a fundamentális szempontok, a gazdaság reál adatai. A legszebb példa erre, hogy az október 27-i USA negyedéves GDP adat kiugróan jó +2,5%-a szemben a megelőző 1,3%kal, csak órákig tudta tartani a pozitív hangulatot, s ugyanez jellemezte a kisebb horderejű makro adatokat is.

Összefoglalva tehát, a nemzetközi piacokat az elmúlt időszakban egyértelműen a politikai színtér, a sokat emlegetett pszichológia mozgatta, kaptunk hideget meleget, s az indexek egy 6-8%-os sávban száguldoztak fel s alá.  Az olasz és a görög szakértői kormányok megszülettek, a piacoknak elegük van a kusza hírekből,még akár a reálfolyamatok is átvehetik végre az irányítást.

Ahogyan ez lenni szokott, Magyarországon is leképeztük a Világ eseményeit, csak egy kicsit nagyobb rángatásokkal. Mindent felülírt a Ft árfolyamának alakulása. Míg az augusztusi nagy eséseket a Ft gyanúsan jól bírta, meg sem rezzent a 270-es sávjában, addig az utolsó két hétben nyugodtan állíthatjuk: elszakadt a cérna. A mérhető számokban is, hiszen nov. 10-én 315 felett járt az euro árfolyam, meg a nyilatkozatháborúban is: a nemzetközi minősítők hol nyugtattak, hol meg legutóbb leminősítéssel fenyegettek, a hazai adminisztráció pedig nemes egyszerűséggel a minősítőket minősítette nem felfelé…. A tény azonban tény: volt két sikertelen DKJ aukciónk, rémületes érdektelenséggel, köztük egy eredményes is becsúszott, titokzatos vásárlókkal a háttérben. A feszültség tapinthatóan nő a Ft és Magyarország körül, hétfőn hajnalban (nov. 14) az utolsó hírek arról szóltak, hogy sokan Magyarországot immár a bóvli kategória határán értékelik.

Nem vitás, az elkövetkező hetek sem lesznek unalmasok sem a BUX, sem pedig a Ft árfolyamát illetően.