A PÓKER 8 ALAPSZABÁLYA

1)Legyenek kőkemény korlátaid

Ahogyan ezt egyszer Peter Lynch* megfogalmazta:

 „Kutatás nélkül befektetni olyan, mint bekötött szemmel pókerezni.”

Nyilvánvaló a párhuzam a sikeresen működő póker játékosok és az érzelmektől fűtött, alig józan laikus befektetők között. A világ pénzügyi piaca nem más, mint egy hatalmas póker asztal, ahol az a dolgod, hogy azok hibáiból csinálj magadnak hasznot, akik érzelmeik által vezérelve, kétségbeesetten döntenek reményekre és intuícióra számítva.

2) Fejlessz szaktudást több, mint egyetlen területen

A különbség az esetenkénti nyerés és a folyamatos profitálás között a tőkepiacokon annyit tesz, hogy képesnek kell lenned alkalmazkodni a piaci körülmények folyamatos változásaihoz. Nincsen olyan befektetési stílus (stratégia) amelyik minden egyes évben sikeres lehet – éppen ez az oka annak, hogy 10-20 éves távlatban a befektetési alapok a legkevésbé eredményesek.

Amint ezt a nagy Wayne Gretzky (ismert USA jéghokis) egyszer kifejtette:

„Ott korcsolyázok, ahová a korong majd megérkezik, nem pedig ott, ahol csak volt.”

3) Találd ki, hogy miért fogadnak (kereskednek) ellened az emberek

„Semmit sem vehetünk biztosra.” Azt tudhatjuk, hogy egy cég üzleti helyzete éppen milyen, és azt is sejthetjük, hogy mi várható az elkövetkező hónapokban. Meghatározhatjuk, hogy a részvény árfolyamának trendje csökken-e vagy emelkedik. Ugyanakkor a dolgok nagyszerű rendszeréről szinte alig tudunk valamit. Valójában sokkal közelebb vagyunk a semmit tudáshoz, mint a mindent tudáshoz, úgyhogy legyünk tisztában ezzel!  

A befektetés egyik legnehezebb része, ha úgy „menedzselünk” egy portfóliót, hogy nem tudjuk azt a mennyiségű és minőségű információt, mint a profik. A részvényeknél mindig gondolnunk kell arra, hogy van valaki a másik oldalon, aki éppen az ellenkezőt akarja, mint mi. Soha ne felejtsd el, hogy amikor egy neves alapkezelő arra bátorít, hogy vásárolj, akkor Te erre csak akkor lehetsz képes, ha valaki pont az ellenkezőjét akarja: eladni. Miért akar Ő eladni? Mit tud Ő, amit Te nem?

 

* Peter Lynch: Az USA egyik legsikeresebb befektetési alap menedzsere. 1977 és 1990 között évi 29,2%-os átlaghozamot ért el a Magellán alappal a Fidelity Investments-nél.

 

4) Soha ne gondold, hogy te vagy a legokosabb az asztalnál 

Amikor egy pozíció azt hozza, amit vártál, azonnal vedd el, amit profitálhatsz. Amikor kezd vesztésre állni fedezd (hedge) a kockázatot. Amikor a vételi pozíciós oka megváltozott, legyél rá képes, hogy lezárd a pozíciót és állj fel az asztaltól.

 

5) Gyakran kifizetődő a passzolás, tudd mikor kell kiszállni és a kasszához járulni

A fentieket Kenny Rogers (amerikai country-énekes) foglalta össze a legszebben:

„Fiú, ha játszani akarod ezt a játékot… Tanuld meg jól a szabályait – Tudjad mikor csak tartanod kell a lapot, tudjad mikor kell letenned a kártyát, tudjad mikor jön el a pillanat, hogy fel kell állj az asztaltól, és azt is, mikor el kell rohannod onnan. Az asztalnál soha ne számold a pénzt, lesz rá elég időd, ha az ügyelted megcsináltad.”

https://www.youtube.com/watch?v=Jj4nJ1YEAp4 (1:20 után a refrén)

Az embereknek ez esik a leginkább a nehezükre. A portfóliód a saját pókerjátékos kezed, és bizony vannak napok, amikor meg kell szabadulnod a rossz lapoktól (veszteséges pozíciók) és le kell őket cserélned remélhetőleg jobbakra. Sajnos még az is lehet, hogy még ez sem elég! Vannak idők, amikor minden összefog ellened, ekkor kell tudnod felállnod az asztaltól.

Minden nagy befektetőnek van egy kockázatkezelési filozófiája, amit egy halom egyéb eszközzel kombinálva alakít ki egy saját, egyéni stratégiáját.  Növeli ezzel a nyerés valószínűségét, kizárja az érzelmi hatásokat, amelyek csak zavarják a befektetési döntéseket. Akárcsak a professzionális pókerjátékos, akinek megvan a saját megalapozott mesterségbeli tudása, fegyelmezett stratégia követő képessége, amivel sikeresen navigál a folyton változó körülmények között.  A fegyelmezett stratégia nem csak azt mondja meg, hogy mikor fogadj, azt is megmondja, mikor kell felállnod az asztaltól.

6) Ismerd az erősségeidet és gyenge pontjaidat egyformán    &      7) Amikor nem tudsz 100%-ig koncentrálni – eljött a pihenés ideje

A kétszeres póker világbajnok Doyle Brunson így viccelődött a saját könyvének két alapvető „szuper szisztémáján”. Az első arról szólt, „Hogyan csináltam többb, mint egymillió dollárt pókerrel,” a második teljesen azonos szisztéma pedig így szólt „hogyan veszítettem több, mint egymillió dollárt golfozással.”

A legfontosabb ebben azt megérteni, hogy mindig lesznek az életben olyan dolgok, amikben igazán jó vagy, és bizony vannak olyanok is, amikért jobban teszed, ha fizetsz érte valakinek.

Rengeteg befektető gondolja azt magáról, hogy hatékonyan kezeli saját maga a portfólióját – és talán igazuk is van addig, amíg a piac a bika ciklusában tartózkodik. Bizony ez a szituáció csak azt jelenti, hogy ha csak egymagad ülsz a póker asztalnál, és az osztó minden lapot írással felfelé oszt, akkor néha-néha még mindig veszíthetsz egy-egy kört, de hosszú távon nagy valószínűséggel csak nyerni fogsz. De csak így, reális körülmények között óriási tévedés (amit azután a piac jól el is ver rajtad) azt gondolni, hogy ha a nyitott lapok között olvasni tudsz, akkor már sikeresen pókerezhetsz is.

8) Légy türelmes

A türelem nem egyszerű dolog! A legtöbb befektető azonnali nyereséges megtérülést akar, amikor befektet. Pedig egy igazi profi befektetésnek akár évekbe is telhet amíg a reális eredményét produkálja, de néha akár évtizedekig is eltarthat. Még fontosabb, akárcsak a pókerben, hogy nem lehet minden leosztásban nyerni és eljöhetnek olyan idők is, amikor semmi sem úgy alakul, ahogyan szeretnéd. DE HÁT EZ A BEFEKTETÉS TERMÉSZETE: NEM MŰKÖDHET MINDEN MINDIG HIBÁTLANUL EGY BEFEKTETÉSI STRATÉGIÁBAN. Ha kidolgozott stratégiával indítasz, és képes vagy a türelmes, fegyelmezett következetességre, akkor végül hosszú távon sikeres leszel.

Ezek hát a szabályok. Játssz betartva őket, csak van esélyed a nyerésre. Ha meg nem tartod be őket, akkor meg többet veszíthetsz majd, mint amit egyáltalán most el tudsz képzelni. Ahogyan egy régi mondás tartja:

Amikor jól felméred a pókerasztal körül ülőket, és sehol nem látod az aznapi kifosztható áldozatot (a galambot), akkor lehet, hogy pont Te vagy az!

Lance Roberts

https://realinvestmentadvice.com/technically-speaking-the-evaporation-of-risk/?utm_medium=email&utm_campaign=Technically%20Speaking%20The%20Evaporation%20Of%20Risk&utm_content=Technically%20Speaking%20The%20Evaporation%20Of%20Risk+CID_8326919e173fbadc870438f9655e96b2&utm_source=RIA%20Email%20Marketing%20Software&utm_term=READ%20MORE