Csipkerózsika torkán megakadt a csutka

2014.07.14-07.18.
Pár óráig úgy tűnt, hogy most azután jön az ébredés, de nem, a részvénypiaci Csipkerózsika alig rezzent meg mély, kómás álmában attól, hogy a világ egyik háborús gócpontjában lelőttek egy utasszállító repülőgépet. 298 ártatlan, békés, fejlett világ-béli ember, köztük 80 kisgyerek halála, az eszkalálódás szélén álló ukrán háború csak addig volt érdekes a részvénypiacoknak, amíg kiderült, amerikai utas nem volt a gépen, és Putyin szóba állt Obamával telefonon. Órákig nézte az egész világ a füstté váló szuperbiztonságos repülőgépről készült amatőr felvételeket újra és újra, ezerszer. Kicsit ráébredt a nyugat, hogy a szuperbiztonságos életet a keleti (mint már annyiszor a történelemben) hordák csak úgy lazán, egyetlen gombnyomással megsemmisíthetik. Már Izraelt is észrevettük – arrafelé sem repülünk. Most már a pénznyomdák keltette szuperbiztonságos részvénypiacra is mintha másként tekintenénk, na persze csak ideig-óráig:


Forrás:Ariva
Az USA-ban péntek estére le is dolgozták a csütörtöki rémületet, a VIX is gyorsan megnyugodott a duplázós 22-ről 12-re. Európának erre kevesebb ideje volt, meg azért az orosz gáz-függőségünk is érzékeny kérdés, amihez idő kell, hogy elmagyarázzuk magunknak, nyugodtan visszadughatjuk a fejünket a homokba.

A hosszú grafikonon jól látszik, a fejlett részvénypiac három éve a legteljesebb nyugalomban emelkedik, ki tudja hol a határ.


Forrás:Ariva

Nagyon sokan próbálják megfejteni, mikor jön a fordulat a részvénypiacon, mekkora lesz az. A hosszú távú visszatekintések és jóslatok egy dologban egyetértenek. Jönni fog.
Az aktuálisan még optimisták szerint a modern gazdaságirányítási eszközökkel operálva minden a legnagyobb rendben fejlődik a világban és leginkább Amerikában, és még akkor is azt gondolják, hogy a részvénypiac nem túlértékelt, amikor az S&P500 a háromszorosát éri, mint a mélypontján 2009-ben, és ekkora relatív növekedést 94 és 99 között láthattunk csak. Az érvelés szerint sem a P/E mutató, sem az átlagos osztalék szint nem okoz még aggodalmat, ráadásul az alapkamat-szint még sokáig olyan alacsony maradhat, hogy az a befektetőket a részvények piacán csapdában tartja.

A Bloomberg szerint azonban már nem csak paranoia amikor a befektetési szakemberek 60%-a azt állítja, hogy ez már a buborék kezdete, 47% azt gondolja, hogy a részvénypiac növekedése már nem fenntartható, 14% szerint már a buborékban lubickol a piac. A 2014. július közepén megkérdezett 562 befektető harmada szerint a kockázatos vállalatok kötvénypiaca egyértelműen túlfűtött, a többség szerint 6 hónapon belül jön a fordulat a részvénypiacon.A Marketwatch egy nagyon érdekes anyagot (http://www.marketwatch.com/story/were-in-the-third-biggest-stock-bubble-in-us-history-2014-07-15) kezd azzal, hogy vegyük észre, a mindenkori harmadik legnagyobb részvénypiaci buborék kellős közepén vagyunk napjainkban. A 90-es évekével hasonlítva a folyamatokat, azt a véleményt szűri le, hogy 80%-kal túlértékelt a részvénypiac. A FED legutóbb (2014. június 5.) nyilvánosságra hozott statisztikáiból kiemeli a Tobin Q mutatót (a vállalati részvények értéke és a vállalatok eszközeinek piaci értékének hányadosa = ha az összes részvényt eladnák mennyit lehetne megvenni a meglévő eszközökből) , amit itt meg is mutatok:

Nos, a Tobin Q szerint akár még emelkedhet is a részvénypiac, ha a dotcom lufi méretű túlértékeltségre pályázunk, de a 2007-es részvénypiaci csúcson már ugyanez a mutató csak a 0,9-es szint körül toporgott, míg napjainkban már 1,15 körül jár (május végén volt 1,09). Vagyis a részvények piaci értéke 15%-kal több, mint az eszközök értéke, beleértve a nem kevés pénzállományt is.Csak 3,5 millióan kapták meg a Seeking Alpha elemzését a hétvégére, amelynek a címe mindent elmond „A robbanás közel jár: A buborékok utolsó napjainak jelei”. Amint nagyon sokan, a szerző (David Stockman) itt is bizonyítja a buborék meglétét, majd feszegeti az okait, amit szintén, mint oly sokan, a természetellenesen felpumpált pénzmennyiségben látja megtalálni: (ez a grafikon máshonnan származik, de egybecseng Stockman gondolataival)

Forrás: The Reformed Broker

A folytatás meg már horrorisztikus fikció: mikor és mekkorát durran majd a lufi, mennyire fog az fájni, hogy 2007-ben nem hagyták a jegybankok teljesen kivérezni a pénzpiacok elgennyesedet fekélyeit. A sebtében elvarrt sebek, az ezerrel injekciózott pénzpumpa drogja egyszer csak kiüti a ma még boldog kábulatban punnyadó pácienst.

A hosszú távú aggodalmak után vessünk némi rövidtávú pillantást is az aktuálisan ható napi adatokra is.

AMERIKA:

  • Janet Yellen kedden jelent meg a rendszerinti kongresszusi meghallgatásán, és alig hittem a szememnek, egy fantasztikus buborékos kosztümkabátban! Íme:


Foto: AP

Freud Zsiga bácsi elgondolkodna azon, ahogy Yellen óvatos optimizmussal válaszolva a kérdésekre ártatlan szemekkel zárta ki a tőzsdepiaci buborék esélyét. Higgyünk neki, a piac is így tett, hiszen a megoldást is tudni véli (de még titok) arra, hogy a nagyon hosszú ideje alacsony alapkamat-szint miként fog piaci összeomlás és költségvetési csőd nélkül esetleg emelkedni, egy kicsit legalább. Utalt rá ugyanis, hogy amennyiben „ilyen jól teljesít az USA gazdasága”, akkor hamarabb is megtörténhetnek a szigorító intézkedések.

  • Yellen kollégája, a FED tag James B. Bullard ismét és még inkább erőteljesen arra bíztatta a közönséget, hogy szabaduljon meg mindenki a kötvényeitől, mert a kötvénypiaci lufi fog durranni, nem a részvényeké. Jó vicc, csak nem szeretem… Rendben, szót fogadok és eladom, de ha a szomszéd néni veszi meg tőlem, akkor jobb lesz a FED-nek? Netán ők veszik meg? Máááár megiiiint? Ez lesz az új QE?
  • Amerika a várhatóan kedvező féléves vállalati jelentésekre ácsingózva vásárol, miközben néhányan (pl: Eddy Elfenbein és Brian Gilmartin) csendben megjegyzik, hogy a várakozások immár alacsonyabbak a 2013-asoknál…

Forrás:Oldprof

  • Kedvező makro adatok érkeztek a lakáspiacról (lakásépítési hangulat index 53, várt 50), a munkaerőpiacról (kilenc hetes mélyponton a munkanélküliségi segélykérelmek száma, a mutató 4 hetes mozgó átlaga a 2007 óta mért legalacsonyabb szintet érte el) és a gyáripari hangulati mutatók is javultak.
  • A gyengébb makrok közül érdekes lehet a vártnál (0,3%) alacsonyabb kiskereskedelmi forgalom-növekedés (0,2%), a startoló lakásépítések számának (890 ezer évesítve) elmaradása a konszenzustól (1020 ezer), az ipari termelés is csak 0,2%-ot emelkedett júniusban, ami éppen a fele a várakozásnak.
  • Elég hátborzongató volt, hogy Obama elnök a hét elején elkezdte forszírozni az oroszokat szankcionáló intézkedések keményítését, amire nem késett a fenyegető putyini válasz: ”A szankcióknak meglesz a bumeráng hatása, minden kétséget kizáróan az amerikai-orosz kapcsolatokat zsákutcába sodorják, igen komoly károkat okoznak, aláássák az USA és polgárai hosszú távú biztonsági érdekeit…”. Majd jó 10 óra múlva jöttek a hírek az orosz származású rakétával lelőtt repülőgépről. Minden kétséget kizárt, hogy ilyenkor kell a forró drót, ami a viszálykodás ellenére hatásosan működött ezen a héten. Nagy kérdés, hogy mi lesz a Közel-Kelettel, hogyan zsarolják meg majd az orosz gáz nélkül télvíz idején fűtetlen Európát…
EURÓPA
  • A hét eleji Draghi beszéd az erős EUR-t ostorozta, célként az 1,2-t emlegetve. Nem is eredménytelenül, mert az árfolyam a hét végére a februári 1,35-ös szintig gyengült, bár történt még ez-az a Draghi féle szózaton kívül:

Forrás:Ariva

  • Az Európai Központi Bank jelentése szerint továbbra is az euró a második legnépszerűbb tartalékdeviza az USD után, de világszinten az euró-tartalékok aránya 2013 végére 0,9 százalékos csökkenéssel 24,4 százalékra mérséklődött. A csökkenés már 2010 óta tart, így nem okozott meglepetést a bejelentés.
  • Megugrott az inflációs adat Nagy-Britanniában. Az éves bázison mért infláció 1,9% lett júniusban, ami rendesen magasabb a várakozásnál (1,6%) és a májusinál is (1,5%). Ennek az a jelentősége, hogy a QE gombhoz hozzáragadt angol jegybank (BoE) már az idén alapkamat emelésre kényszerülhet, ami kiváló próba lesz a többieknek is (USA, Japán, Kína). A munkanélküliségi ráta már három hónapja elérte az öt éve nem látott 6,5%-ot, de azóta valamelyest lassult a bérkifizetések növekedési üteme.
  • Csökkent az euro-zóna ipari termelése májusban, 1,1%-kal.
  • Megjelent az első görög fecske: öt év szünet után görög IPO jelent meg a piacon.
  • Angela Merkel cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint nem akarja kitölteni a hivatali idejét.
  • Ismét csökkent a német befektetői hangulat index, júniusban 61,8-on állt meg a mutató a várt 67,7 helyett. Az okok a vártnál lassúbb második negyedévi növekedésben és a geopolitikai kockázatok emelkedésében keresendők.
  • A BES (Banco Espirito Santo) izgalom csitulni látszik, de igazi valóság-shaw lett belőle. A FT idézte a legtalálóbb összefoglalót Gary Jenkins-től (LNG): „Az eset pontosan megmutatta, hogy milyen őrült pénzügyi rendszert sikerült kreálnunk, amelyben egy picike intézmény világszerte sokkolhatta a szakmát.” Az ősszel esedékes európai bank-stressz teszt bizony tartogathat némi meglepetést számunkra, erre is felhívta a figyelmet BES-botrány.
  • Európa komoly aggodalomba esett az amerikai szankciós felhívás miatt. Az oroszokkal szemben nem találjuk a fogást, a gáz-zsarolás nagyon fáj. Majd mindent vitt a repülőgép tragédia, most ott tartunk, hogy Ausztrália (28 halottjuk volt a katasztrófában) követeli az oroszok kizárását a novemberi G20-as találkozóból. Mexikó szerint az egész csoport veszítene a G8-ból már kicsapott oroszok kitiltásával.

EGYÉB ORSZÁGOK:

  • Néhányan már „Japokalipszis”-t (Japocalypse) kiáltottak a pár hete nagyon gyenge japán kiskereskedelmi forgalom és gépipari megrendelés adatok miatt, de a japán jegybank mindenkit megnyugtatott (szóban) a héten: a pénzjegynyomda nem áll le, végre van inflációjuk a japánoknak, a rossz adatokat csak az adóreform (pl. ÁFA bevezetés) okozza. 0,1%-ot ugyan visszavágtak az idei növekedési kilátásokból 1,0%-ra korrigálva, de hosszabb távon meg javítottak.
  • A kínai GDP 7,5%-kal jött ki a második negyedévreami 0,1%-kal jobb az előzetesnél. Ennek örült ugyan a piac, de sajnos a kínai állami magyarázatban benne volt az elhantolt kutya is… Büszkék nagyon a „hatékonyan működő” állami stimulusra, de a megnövekedett hitelezés már komoly árnyékot vet. Júniusban jóval a várt (1,425 ezer milliárd) fölött 1,97 ezer milliárd jüan lett a teljes hitelállomány, ami májusban még csak 1,4 ezer milliárd jüan volt. A félig-meddig összerogyóban lévő kínai pénzügyi rendszer hetente röppent fel ijesztőbbnél félelmetesebb híreketaz elemzők rendszeresen rémisztgetik egymást a gondolattal, hogy mit eredményezne egy általános kínai bankcsőd.
  • Az ingatlanárak csökkenése sem állt le Kínában, a 70 mért városból 55-ben csökkentek a lakásárak. Ha a bank és hitel dominó elindul, az a lakáshitelesek sorozatos fizetésképtelenségével kezdődik majd.
  • Argentína továbbra is a tűzzel játszik. FT szerzőjét (Benedict Mander) a szituáció arra a híres James Dean film-jelenetre emlékezteti, amelyben két autó száguld a szakadék felé, és az a győztes, aki később kezd el fékezni és túl is éli… Az argentin kormány huzakodása az amerikai hedge fundok-kal már oda vezetett, hogy a megegyezés kilátására nagyot javult állampapírok a héten ismét esni kezdtek. Az a közel 8% amit a héten vesztettek még Dél-Amerikában is számít, a 60%-os fél év alatt elért emelkedéssel együtt. A lejárat július 30-án van, addig még bármelyik fél ráugorhat a fékre.  


Forrás:Boerse Frankfurt

ARANY:

Yellen-nyilatkozat hatására az arany az idei legnagyobb (2,3%) napon belüli esését mutatta be, majd a hét második felében ismét az 1300-as szint fölé kerülve 1320-on zárt. Technikai szempontból akár az 1330-as szint tesztelésének is tekinthető az intermezzo, amit majd a jövő igazolhat is.

Persze az arany továbbra is sokakat foglalkoztat. A Barcalay’s szerint például továbbra is a medve trend van érvényben, a Bloomberg-en meg olyan szokatlan keménységű kirohanást lehetett olvasni az arany életre kelésében bízó Zero Hedge ellen, ami gondolkodóba ejtett. A Bloomberg igazán húzós információja csak kőkemény havi milliók árán érhetők el, a Zero Hedge-t meg boldog boldogtalan olvashatja, ha képes tolerálni a fiatalos karcos stílust és utána olvasni az őrült rövidítéseiknek. A ZH ráadásul sokat ad arra, hogy gyors legyen, és következetes. Vagyis nekem, egy kicsit kontraproduktív módon, a Bloomberg köpködése az arany hosszú távú erősödése mellett szól…

Forrás:Ariva

Itt már tavasz elején lehetett arról olvasni  … az arany-nál), ami ezen a héten konkretizálódott: Valaki szeretné megvenni az arany benchmark árképző szerepet betöltő London Gold Fixing Ltd-t. Állítólag a modernizálás amúgy is elkerülhetetlen a rendszeren, az arany árának nem fog ártani, tulajdonképpen csak a marketing végett említettem meg. J

MAGYARORSZÁG

(Hazánkkal kapcsolatosan csak azokra a hírekre koncentrálunk, amelyek nemzetközi kontextusban és a Ft árfolyama szempontjából tarthatnak igényt komolyabb figyelemre. Ennek oka az, hogy a honi sajtóban rengeteg kiváló elemzés olvasható anyanyelvünkön.)

  • 2014 májusában a mezőgazdasági termelői árak 9,2 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva.
  • Májusban 28,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest.
  • Továbbra is óriási az érdeklődés a magyar állampapírok iránt. Az eheti aukción a 12 hónaposértékpapírra 3,5-szeres volt a túljegyzés, de az ÁKK tartotta magát a tervezett 40 milliárdhoz, így az átlag hozam 1,99%-ra esett. A három hónapos DKJ-t már 1,95%-ért adták el kedden, 5,5-szeres túljegyzés mellett.
  • A HUF majdnem 1%-ot gyengült az európai feszültség növekedésével csütörtökön, egészen 311,6-ig, majd a pénteki konszolidációval már 310 alatt tudott zárni az árfolyam.

Forrás:Ariva
Budapest, 2014.07.21.